POGAJANJE

Gregor Virant je za mehko

Objavljeno 21. april 2014 13.11 | Posodobljeno 21. april 2014 13.11 | Piše: STA, T. L.

Vlada tik pred sprejemom pogajalskih izhodišč za pogajanja s sindikati o letu 2015.

Gregor Virant.

LJUBLJANA – Vlada bo ta teden sprejemala pogajalska izhodišča za usklajevanja s sindikati o ukrepih za prihodnje leto, napoveduje minister Gregor Virant. Sindikati na dodatno znižanje stroškov dela ne pristajajo, Virant miri, da nadaljnjega linearnega zmanjševanja pravic ne bo. Ob tem je vlada tudi tik pred sprejemom ukrepov varčevanja v širšem javnem sektorju.

Vladni in sindikalni pogajalci naj bi usklajevanja o plačnih ukrepih za leto 2015 začeli kmalu. Notranji minister Virant je poudaril, da njegov predlog ne bo šel v smer nadaljnjega linearnega zmanjševanja pravic, ampak v smer strukturnih ukrepov, ki bodo omogočili zmanjšanje števila zaposlenih in druge oblike racionalizacije. Število javnih uslužbencev bi se zmanjševalo na mehek način, torej z nenadomeščanjem, minister pa izpostavlja tudi možnost odpuščanja tistih, ki ne dosegajo pričakovanih delovnih rezultatov.

Na nižanje ne bodo pristali

Očitno pa Virant pri novih pogajanjih vendarle ne bo imel lahkega dela. Nekateri sindikalni pogajalci so že povedali, da so se pripravljeni usklajevati le o podaljšanju varčevalnih ukrepov, o katerih so se z vlado dogovorili lani in veljajo do konca leta. Na dodatno znižanje plač pa ne bodo pristali. Medtem je Virant že dejal, da je prihodnje leto nujno dodatno zmanjšanje plačne mase v javnem sektorju. V letu 2015 je sicer predvideno zmanjšanje plačne mase za tri odstotke, a kolikšen bo dejanski odstotek, bo jasno po pogajanjih.

Ob tem je pričakovati, da bodo pogajalci obenem začeli tudi pogovore o dodatnih spremembah zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki jih vlada sicer napoveduje že nekaj časa. Gre za spremembe na področju napredovanj in delovne uspešnosti, ki bi omogočile poenostavitve in večjo fleksibilnost sistema, podrobnosti pa za zdaj še niso znane.

Še kar nekaj trdih orehov

Strani se sicer že nekaj časa pogajata tudi o spremembah zakona, ki se nanašajo na uskladitev z odločbo ustavnega sodišča glede kvoruma za veljavnost kolektivne pogodbe za javni sektor in na reševanje problematike vračila preveč izplačanih plač.

Medtem ko se je ureditev kvoruma izkazala za trd oreh, saj rešitve – zlasti zaradi različnih stališč obeh sindikalnih pogajalskih skupin – še niso dorekli, pa je Virant že napovedal, da bo vlada v parlamentarni postopek vložila nedavno dogovorjeno rešitev glede preveč izplačanih plač. Po njegovih besedah je njeno bistvo v tem, da se bodo preveč izplačane plače vračale v skladu s pravili civilnega prava o neupravičeni obogatitvi. To pomeni, da bodo imela končno besedo sodišča, zlasti vrhovno, ki bo s svojimi judikati oblikovalo sodno prakso, je pojasnil.

A dogovor je usklajen le z eno sindikalno pogajalsko skupino, tisto, ki jo vodi Drago Ščernjavič. Konfederacija sindikatov javnega sektorja pod vodstvom Branimirja Štruklja predvidene rešitve ne podpira.

Pri kvorumu pa bo po ministrovem mnenju težko najti rešitev, ki bi bila popolnoma skladna z odločbo ustavnega sodišča. V igri je več različic dogovora in na koncu bodo verjetno morali tudi v tem primeru izpeljati eno od takih, ki bo usklajena le z enim delom sindikatov, ocenjuje Virant. Ta teden se sicer vlada namerava sestati s sindikalnimi centralami, da slišijo še njihovo stališče o predlogu, da bi kolektivno pogodbo za javni sektor podpisovale le konfederacije in ne posamezni sindikati. S tako rešitvijo se strinja Štrukljeva konfederacija, medtem ko ji Ščernjavičeva pogajalska skupina ni naklonjena.

Vlada bo predvidoma ta teden na seji razpravljala tudi o ukrepih za varčevanje v širšem javnem sektorju, ki bi delno zapolnili proračunsko vrzel po razveljavitvi zakona o davku na nepremičnine. Koalicija se je o tem dogovorila v začetku meseca, ko je premierka Alenka Bratušek napovedala, da bodo na tak način privarčevali med 40 in 50 milijoni evrov. »Posredni proračunski uporabniki, torej javni zavodi, javne agencije in javni skladi, razpolagajo z ogromnimi kumulativnimi presežki in prav v tem delu bomo iskali prihranke,« je nedavno dejala Bratuškova. Kako konkretno vlada namerava izpeljati varčevalne ukrepe na tem področju, pa še ni povsem jasno.

Deli s prijatelji