BESEDNA VOJNA

Greenpeace ustrahuje celotno slovensko javnost

Objavljeno 19. junij 2012 18.07 | Posodobljeno 19. junij 2012 18.26 | Piše: T. L., STA

V Tešu se vprašujejo, koliko je za Greenpeace vredno človeško življenje, da o njem tako podcenjujoče in laično špekulira.

Pogled na šoštanjsko termoelektrarno.

ŠOŠTANJ – V Termoelektrarni Šoštanj (Teš) zanikajo navedbe organizacije Greenpeace, da bo delovanje nadomestnega bloka 6 oziroma kurjenje premoga in s tem povezano onesnaževanja zraka povzročilo vsaj 33 smrtnih žrtev na leto. Gre za hude obtožbe organizacije Greenpeace, ki zavajajo in ustrahujejo celotno slovensko javnost, pravijo.

Številke so nedokazane in nedokazljive

Usoda predloga zakona o državnem poroštvu za Teš 6, ki je na dnevnem redu četrtkove seje odbora DZ za finance, še ni znana. Vprašanje, kako se bodo do predloga opredelili poslanci, namreč ostaja odprto. Več nevladnih organizacij hkrati poziva k udeležbi na protestnem shodu pred poslopjem DZ.

Organizacija Greenpeace je v pred tednom dni predstavljeni raziskavi o posledicah kurjenja lignita v Šoštanju ugotovila, da bo obratovanje šestega bloka Teša povzročilo vsaj 33 smrtnih žrtev na leto oz. vsaj 1320 smrti v njegovi 40-letni življenjski dobi. Gre za zelo konkretne številke, izračunane na življenje natančno, ki pa nimajo znanstvene podlage, so nedokazane in nedokazljive, so v ponedeljek sporočili iz Teša.

V organizaciji Greenpeace in drugih organizacijah koalicije Ustavimo Teš 6 odgovarjajo, da so uporabili metodologijo Evropske agencije za okolje, ki je ustrezna in verodostojna. To sta potrdila tudi predstavnika Agencije za okolje RS in Inštituta RS za varovanje zdravja, so sporočili ter dodali, da objavljeno poročilo navaja šokantne in zelo resne ugotovitve, ki jih ni jemati zlahka.

Opozarjanje da, širjenje neresnic ne

Zaradi resnosti obtožb so se v Tešu obrnili na odvetniško pisarno, da prouči navedeno in hkrati opozori nevladno organizacijo, da bodo v primeru nadaljnjega širjenja takšnih informacij primorani iskati ustrezno pravno varstvo na sodišču. Ob tem poudarjajo, da ne gre za ustrahovanje, nasprotno: njihova pravica do opozarjanja na različne probleme je legitimna, a do meje, ki ločuje resnico od neresnice.

Podcenjujoče in laične špekulacije 

Ob tem se v Tešu vprašujejo, koliko je za Greenpeace vredno človeško življenje, da o njem tako podcenjujoče in laično špekulira. »Gre za hude obtožbe organizacije Greenpeace, ki ne le negativno vplivajo na projekt in povzročajo potencialno gospodarsko škodo družbi Teš in celotni skupini HSE, temveč zavajajo in ustrahujejo celotno slovensko javnost,« so še zapisali.

Več nevladnih organizacij hkrati poziva k udeležbi na protestnem shodu pred poslopjem DZ, na katerem bodo izrazili nasprotovanje poroštvu.

 

Deli s prijatelji