PRIMER THALER

»Gre za najslabši mogoči zaključek vsakega postopka«

Objavljeno 07. februar 2012 09.29 | Posodobljeno 07. februar 2012 09.29 | Piše: T. L.

KPK: Sumi korupcije po slovenski zakonodaji so bili podani.

LJUBLJANA – Na zadevo Thaler in zaključne ugotovitve evropskega urada za boj proti goljufijam Olaf se je odzvala tudi komisija za preprečevanje korupcije. V sporočilu za javnost so zapisali, da dokumenta Olafa z zaključnimi ugotovitvami v primeru Thaler še ni videla, »iz njihovega sporočila za javnost pa izhaja, da je Olaf primer zaključil zato, ker ni mogel pridobiti ključnih informacij in zaslišati vseh prič. Gre za najslabši mogoči zaključek vsakega postopka, ker vsebinskega epiloga ni.«

Sumi korupcije so bili podani

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je dan po tem, ko so posnetki srečanj med novinarji in takratnim evropskim poslancem prišli v javnost, s Thalerjem opravila razgovor ter pridobila nekatere dodatne podatke in dokazila, nato pa primer še isti dan odstopila v nadaljnji postopek državnemu tožilstvu in Nacionalnemu preiskovalnemu uradu. »Prepričani smo, enako kot smo bili tudi takrat, da so v ravnanju Zorana Thalerja podani utemeljeni razlogi za sum storitve kaznivih dejanj s področja korupcije po slovenski zakonodaji. Komisija se je takrat in se tudi danes zaveda, da zaradi okoliščin primera obstaja nekaj pravnih vprašanj, ki otežujejo pregon v tem primeru. Odgovor na ta vprašanja bo moralo dati sodišče,« so sporočili iz komisije.

Primer »visi v zraku«

Da bo to lahko storilo, pa mora državno tožilstvo podati predlog za uvedbo preiskave ali obtožni akt. Tisto, kar je skrb vzbujajoče, je to, da primer še ni prišel niti do prve faze meritornega sodnega odločanja in da še kar »visi v zraku« – brez takega ali drugačnega epiloga.

Etični kompas: ravnanje vseh poslancev je bilo neprimerno

Komisija poudarja, da je ne glede na končni izid kazenskih postopkov v konkretnem primeru treba upoštevati tudi vrednostni in etični kompas, ki ga morajo imeti vsi, ki zasedajo najvišje javne funkcije. Z vidika etične dopustnosti ravnanja evropskega poslanca je bilo ravnanje vseh vpletenih poslancev neprimerno, kar je, kot je zapisala komisija, neposredno priznal tudi Evropski parlament, ki je takoj po aferi spremenil in zaostril pravila za lobistične stike evropskih poslancev in skoraj enoglasno obsodil to ravnanje. To ravnanje evropskih poslancev bo vedno veljalo za neprimerno in nedopustno, četudi kazenskopravnega epiloga ne bo, zaključujejo v komisiji.

Deli s prijatelji