KANDIDATI ZA EVROPSKE POSLANCE

Grdo obračunavanje Jelinčiča, Vajgla in Kacina na televiziji

Objavljeno 11. maj 2014 13.27 | Posodobljeno 11. maj 2014 13.27 | Piše: Mo. S.

»Hvalil se je, kako je delal v času desetdnevne vojne … Zaprli so ga, da si ne bi kaj naredil. Bali so se, da bi povzročil mednarodni incident.«

Jelinčičeva stranka je dobila približno enak odstotek glasov kot na prejšnjih volitvah.

LJUBLJANA – Volitve v Evropski parlament se bližajo, kandidati pa so že dodobra zakorakali v kampanje. Čeprav bi se kandidati v tem času bolj kot na kaj drugega morali osredotočati na volitve, raje razpravljajo o čem drugem, ne manjkajo pa niti opazke na precej osebni ravni.

Jelinčič se spominja, kako se je boril

Nosilec liste SNS in predsednik te stranke Zmago Jelinčič je prepričan, da slovenski poslanci v Evropskem parlamentu v zadnjih desetih letih za Slovenijo niso naredili nič, sam pa kandidira, ker želi za svojo državo nekaj narediti. »Za Slovenijo sem se boril, ne v bunkerju 50 metrov pod zemljo, ampak sem streljal s kalašnikovko. Danes se vprašam, če sem se streljal za pravo stvar. Ker, kot kaže, se nisem streljal niti za to, kar se dogaja doma niti za to, kar delajo naši poslanci v Evropi,« je povedal na Pop TV.

Dodal je, da so bistvo bodočega Evropskega parlamenta nacionalne stranke, »ki na prvo mesto postavljajo svojo državo in se ne podrejajo nekakšnim nadnacionalnim grupacijam«. Pravi, da gre v njegovi stranki le za eno politično pot, »ne pa tako kot pri gospodih, ki so malo tu, malo tam«. Meni, da predčasnih volitev julija ne bo, saj bi to po njegovem pomenilo kršenje določenih pravic.

Vajgl: Vas, gospod Jelinčič, zagotovo ne bo tam

Ivo Vajgl, nosilec liste Desus, mu je odgovoril, da je to, kako se v politiki obnaša, »nesprejemljivo in neetično. Ko napadate, se morate držati dejstev.« Kot je pojasnil, so slovenski poslanci v Evropskem parlamentu podali veliko pobud, sam pa je na primer predstavil male slovenske podjetnike, mlade raziskovalce in težave starejših v Sloveniji. Jelinčič je med njegovimi odgovori nejeverno zmajeval glavo in vzdihoval, Vajgl pa mu je naravnost povedal: »Vas, gospod Jelinčič, zagotovo ne bo tam.« Meni še, da smo Slovenci v marsičem enkratni pojav v EU, saj da je pri nas »najlažje za težave obtožiti nekoga tretjega, na primer EU«. Kot pravi, nam je EU večkrat pomagal.

Sam bi sicer rad, da bi bila Slovenija normalna demokratična država in da bi volivcem pred volitvami vsak kandidat pokazal svoj program. Njegova prva skrb so starejši ljudje, ki jih je vedno več in so po njegovem vse bolj ogroženi. Prepričan je, da bo v Evropskem parlamentu dobil svoj stolček.

Kacin se vojne spominja drugače

Jelko Kacin, nosilec liste Kacin – konkretno, pa je prav tako Jelinčiču odgovoril, da govori na pamet in da to, kar počne, ni potrebno. »Hvalil se je, kako je delal v času desetdnevne vojne … Zaprli so ga, da si ne bi kaj naredil. Bali so se, da bi povzročil mednarodni incident,« se Kacin spominja časa osamosvojitvene vojne.

Na očitke, da med govorjenjem maha po zraku, mu je Jelinčič odgovoril, da to morda res, ni pa lažnivec …

Deli s prijatelji