NEGATIVNI UČINKI

Grčija: Mramor naštel posledice za Slovenijo

Objavljeno 28. junij 2015 19.14 | Posodobljeno 28. junij 2015 19.14 | Piše: STA, Mo. S.

Slovenija bo morala pospešiti tudi strukturne spremembe na vseh področjih.

LJUBLJANA – Če dogovora z Grčijo ne bo in bi prišlo do razglasitve plačilne nesposobnosti, bodo posledice različno čutile tudi druge države, pravi finančni minister Dušan Mramor. Ker je Slovenija t. i. periferna država, ki je bila tudi tik pred tem, da bi potrebovala program trojke, lahko pričakujemo povišanje obrestnih mer za zadolževanje in nekoliko bolj otežen dostop do finančnih trgov, kot je bil doslej, je dejal finančni minister. Da bi to maksimalno nevtralizirali, je po Mramorjevih besedah treba pospešiti vse dejavnosti, ki jih je Slovenija že začrtala za letošnje in prihodnje leto. Kot je dejal, imamo trenutno v parlamentu vrsto zakonov in strategij, med katerimi so izvedbeni zakon o fiskalnem pravilu, strategija o upravljanju kapitalskih naložba države in zakon o davčnih blagajnah.

Posledice bodo lahko velike

Če ne bomo sprejeli fiskalnega pravila, nadaljevali privatizacije, sprejeli razvojnega in investicijsko naravnanega proračuna in izvršili tistega, kar predvideva nacionalni reformni program za leti 2015 in 2016, bodo posledice lahko precejšnje, pravi Mramor. Vsi ti ukrepi so namreč po njegovih besedah tisti, ki povečujejo zaupanje v državo.

Pri tem opozarja, da ne gre le za višino obrestnih mer za dolgove države, ampak tudi za dostop do virov financiranja za podjetja in s tem seveda njihovo uspešnost poslovanja. Slovenija pa bo po njegovih besedah morala pospešiti tudi strukturne spremembe na vseh področjih, tudi na področju pokojnin, izobraževanja, zdravstvenem področju, področju dolgotrajne nege in socialnih transferjev.

Deli s prijatelji