KRIZA

Grčija iz evrskega območja, največje breme pa Sloveniji?

Objavljeno 22. junij 2015 19.23 | Posodobljeno 22. junij 2015 19.23 | Piše: M. U.

Slovenijo bi grški izstop močno prizadel.

LJUBLJANA, BRUSELJ – Vse bolj glasna ugibanja, ali bo Grčija res izstopila iz območja evra, ne potihnejo. Čeprav je, kot poročajo Finance, banka Morgan Stanley ta teden ocenila, da obstaja 25-odstotna možnost, da bo Grčija evro opustila do jeseni in da je evrsko območje na tak scenarij bolj pripravljeno kot maja 2010, pa podatki o bruto izpostavljenosti članic EU, tudi Slovenije, do Grčije razkrivajo, da grški izstop ni tako nedolžna stvar.

Kot kažejo podatki bonitetne agencije Standard & Poor's, bi ob grškem odhodu največje breme, merjeno v deležu BDP, nosila prav Slovenija. Tako navajajo, da skupno bruto breme za Slovenijo trenutno dosega 1,487 milijarde evrov ali štiri odstotke BDP. To je največji delež med vsemi članicami EU, še ocenjujejo.

Finančni ministri na krizni sestanek z majhnimi pričakovanji

Finančni ministri držav v območju evra prihajajo na današnji krizni sestanek o Grčiji z majhnimi pričakovanji in s kritikami na račun potez grške vlade. »Danes pričakujem zelo malo,« je dejal finski finančni minister Alexander Stubb in opozoril na veliko »zapravljenih letalskih milj« finančnih ministrov in voditeljev evrskih članic.

Deli s prijatelji