NA KOŽO

Grčija gre naprej

Objavljeno 19. junij 2012 00.15 | Posodobljeno 19. junij 2012 00.16 | Piše: Dušan Malovrh

Bolj od Eura se
 veselim uspeha
 na domači travi.

Dušan Malovrh.

Kdo bi si mislil, da gre lahko popolnoma sesuta država tako na živce največjim in najbogatejšim. Grčiji je konec tedna uspelo kar dvakrat. Najprej v območju Eura, nato v območju evra.

Najprej nogometno

Po čudežni zmagi odpisanih nad Rusi in uvrstitvi v četrtfinale evropskega prvenstva sem spet na veliko poslušal in bral, češ da si Grki tega niti pod razno ne zaslužijo, ker na vsaki tekmi enkrat ali kvečjemu dvakrat brcnejo žogo iz svojega neometanega bunkerja proti nasprotnikovim vratom. Res je, niso nogometne perle, čeprav so že bili evropski prvaki, ampak kdo smo pa mi, Janezi? Točno eni taki alpski Jorgosi, ki na tekmah proti boljšim čakamo na čudež. In ga, hvalabogu, tudi dočakamo – če imamo na terenu poleg sreče in srca še Ačimoviča, Osterca, Rudonjo ali Dediča.

Grki so konec tedna nervirali tudi politično

Volitve na bankrotiranem jugu Balkana so postale svetovni dogodek številka ena, kontrolka, na kateri bi, so strašili, lahko pogrnila skupna evropska valuta, morda kar Evropska unija?! Za las se je izšlo, zmagovalec z manj kot tremi odstotki prednosti je postala konservativna stranka Nova demokracija, ki sprejema radikalne ukrepe strojevodke nemškega, pardon, evropskega vlaka, Angele Merkel. Zakaj takšna hitrost z zategovanjem? Nemčija si je denimo za plačilo reparacij, odškodnin za prvo in drugo svetovno vojno, vzela skoraj 100 let. Zdaj je stroj, ki rešuje Evropo (tako, da jo melje), Grčija pa težko ozdravljiva tvorba, ki da razjeda valuto in EU. Zato bo njuno petkovo srečanje v četrtfinalu seveda precej več kot le nogometna tekma.

Na polovici prvenstva so sicer vse moje stave že v smeteh

Porazni Nizozemci so me drago stali, raje ne zapišem, koliko. Ob porazih na Poljskem in v Ukrajini se veselim uspeha na domači travi, padla je odločitev: s ta malim bova prespala v šotoru, testno postavljenem na vrtu. Stisnila se bova, malo zaradi pošasti, malo zaradi velike zmage. Jaz bom namreč žrtvoval prenos fuzbala, on risanko. Neprecenljivo.

Mogoče ga v podaljšku pred lahko nočko celo prepričam, da je Ronaldo boljši od Spidermana. 

Deli s prijatelji