GASILCI

Gradili med svetovno gospodarsko krizo

Objavljeno 30. september 2013 11.25 | Posodobljeno 29. september 2013 20.48 | Piše: Mi. K.

V Stranski vasi pri Semiču so prvi gasilski dom postavili leta 1932. Športno aktivni gasilci upajo na osveženo fasado v akciji Gasilski domovi.

Dom je nazadnje barvno prenovo dobil leta 2001. Foto: Igor Mali

STRANSKA VAS – Prostovoljno gasilsko društvo Stranska vas pri Semiču se je uvrstilo med deset finalistov v nagradni igri Gasilski domovi, ki jo že drugič pripravljajo Slovenske novice in podjetje Saint-Gobain Gradbeni izdelki, d. o. o. Slednje bo kot ponudnik fasadnih sistemov weber zmagovalcu, ki ga boste izbrali bralke in bralci, podarilo brezplačno barvno prenovo gasilskega doma.

Gasilsko društvo Stranska vas ima dolgo zgodovino, saj je nastalo med obema vojnama. Ustanovitev društva leta 1931 in postavitev prvega, sicer lesenega gasilskega doma leta 1932, je lahko zgled za današnje oblastnike, saj je vaščanom uspelo dom postaviti v času največje svetovne gospodarske krize. »Zgrajen je bil v treh fazah. Prvotni v leseni izvedbi je bil narejen leta 1932. Dom v sedanji obliki pa je nastajal postopoma med letoma 1961 in 1991, ko je bila izdelana klasična fasada. To smo nazadnje prebarvali leta 2001,« je povedal tajnik društva Jožef Fer.

Po postavitvi prvega gasilskega doma je trajalo še približno dve leti, da so gasilci iz Stranske vasi dobili prvo motorno brizgalno z opremo, ki so jo takrat prevažali z vozom. Čeprav so motorno brizgalno nehali uporabljati že pred desetletji, še danes krasi muzejski prostor ob gasilskem domu.

Po besedah Fera okoli 192 članov prostovoljnega gasilskega društva pokriva območje, na katerem živi okoli 800 prebivalcev, ti prostore gasilskega doma uporabljajo za različne namene. »V njem zdaj preurejamo učilnico, ki jo uporabljajo učenci osnovne šole, spodaj gostuje športno društvo. Tudi njegovi člani so večinoma gasilci,« je povedal Fer. Ob domu imajo tako urejeno asfaltno igrišče, na katerem se lahko gasilci, člani društva in seveda tudi občani preizkusijo v košarki, nogometu ali rokometu. Med gasilci je po njegovih besedah desetletje zorela ideja o balinišču. »Bolje pozno kot nikoli, balinišče smo naredili leta 2009,« je še povedal. Sredstva zanj so zbirali namensko, tako iz društvene blagajne za njegovo izgradnjo ni šlo niti centa.

Prostovoljni gasilci iz Stranske vasi seveda upajo, da bodo prav oni dobitniki brezplačne barvne prenove fasade. Kot že rečeno, bo odločitev o zmagovalcu v vaših rokah. Med 1. in 13. oktobrom boste lahko prek časopisa in naše spletne strani www.slovenskenovice.si glasovali za enega izmed predstavljenih gasilskih domov, ki po vašem mnenju najbolj potrebuje svežo barvo. Ob tem nismo pozabili na vas, bralke in bralce, saj bo petnajst izžrebanih glasovalcev prejelo izdelavo barvne študije v vrednosti 40 evrov.

Deli s prijatelji