PREDLOG OZS

Gotovinsko poslovanje omejiti na 1000 evrov

Objavljeno 02. marec 2012 14.48 | Posodobljeno 02. marec 2012 14.44 | Piše: A. L.

Možnost pa je tudi, da se popolnoma ukine gotovinsko poslovanje med gospodarskimi subjekti, pravijo.

Štefan Grosar, predsednik upravnega odbora obrtniško-podjetniške zbornice je načine, kako bi obrtniki lahko izrazili nepokorščino, predstavil že skoraj pred dvema mesecema.

LJUBLJANA – V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) predlagajo, da se po vzoru Avstrije in Nemčije omejitev gotovinskega poslovanja med gospodarskimi subjekti popolnoma ukine, če pa je to za finančno ministrstvo v tem trenutku nesprejemljivo, pa v OZS predlagajo uvedbo omejitve 1000 evrov, kot to velja v sosednji Italiji. Zdaj je namreč predlog pravilnika o spremembah pravilnika o izvajanju zakona o davčnem postopku v javni obravnavi do 14. marca, v njem pa je predvidena sprememba omejitve gotovinskega poslovanja med gospodarskimi subjekti, in sicer s 50 evrov nazaj na prejšnjo omejitev 420 evrov.

Prezelj: sive ekonomije se bodo lotili s sistemskimi ukrepi

Takšen predlog so danes predstavniki OZS na ministrstvu za finance predstavili generalni direktorici direktorata za sistem davčnih, carinskih idr. javnih prihodkov Tamari Prezelj in njenim sodelavcem. Prezljeva je pojasnila, da sprememba omenjenega pravilnika ni dokončna rešitev, saj se bodo na ministrstvu omejevanja sive ekonomije lotili širše s sistemskimi ukrepi. Predstavniki OZS so predlagali, naj vlada v ta namen imenuje medresorsko delovno skupino, v katero bodo poleg predstavnikov gospodarstva vključeni tudi strokovnjaki iz drugih ministrstev, in sicer nujno z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ministrstva za delo, družino in socialne zadeve ter ministrstva za kmetijstvo in okolje.

Onemogočeno fleksibilno poslovanje

Podpredsednik OZS in predsednik upravnega odbora OZS Štefan Grosar, generalni sekretar OZS Dušan Krajnik in namestnik generalnega sekretarja Pavel Sedovnik so se s predstavniki ministrstva tudi dogovorili, da se OZS vključi že pri pripravi raznih pravilnikov in zakonov, da v bodoče ne bi prihajalo do sprejetja takšnih nespametnih rešitev, kot je omejitev gotovinskega plačevanja gospodarskih subjektov na 50 evrov, ki je onemogočila fleksibilno poslovanje gospodarskih subjektov.

Deli s prijatelji