PREVIDNO

Gostovanje: krepko vas lahko udari po žepu

Objavljeno 25. april 2016 19.52 | Posodobljeno 25. april 2016 19.54 | Piše: Ro. S.

Sprememba pri plačevanju storitev gostovanja znotraj EU.

S posebnimi ponudbami bo uporaba mobilnega interneta pri sosedih ugodnejša in preprostejša.

LJUBLJANA – Letošnja sprememba najvišjih cen gostovanj storitev mobilne telefonije naj bi bila zadnja pred dokončno ukinitvijo dodatnih stroškov. V EU bo z 30. aprilom uveden sistem plačevanja pribitkov na domače cene, zato bo skupna cena storitve odvisna predvsem od izbranega paketa. Lahko bo tudi višja kot doslej.

Odhodni in prihodni klici ter SMS

Za dohodne klice v tujini boste v tujini plačevali pribitek 0,013908 evra, brez razlik med operaterji, saj je ta storitev v Sloveniji pri vseh operaterjih brezplačna. Pri tem se obračunava vsaka sekunda posebej. Preprost bo izračun odhodnih klicev in sporočil tudi za tiste, ki imate v Sloveniji zakupljene neomejene količine. Znotraj EU (tudi Norveška, Lihtenštajn in Islandija) boste plačevali 0,061 evra za minuto odhodnega klica in 0,0244 evra za odhodno sporočilo, sporoča Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS). Pri klicu se prvih 30 sekund obračuna skupaj, nato pa gre za sekundni interval.

Če imate v paketu omejene količine izhodnih klicev in sporočil morate dodatno paziti, saj se po novem zakupljene količine porabljajo tudi v tujini. V osnovi se zaračunava pribitek za tujino, ko pa porabite zakupljeno količino, se pribitek zaračuna na slovensko ceno storitev. Najslabše jo boste odnesli tisti, ki imate ceno storitev v slovenskem omrežju višjo od cene storitev regulirane od EU. Ko boste namreč presegli zakupljeno količino, boste plačevali dodatne slovenske storitve in še evropski dodatek (0,061 evra za odhodni klic in 0,0244 evra za poslano sporočilo), a na srečo le do evropske regulirane cene. Če bo že domača cena presegala evropsko regulirano ceno, boste plačevali samo domače storitve, tudi če boste v tujini.

Prenos podatkov

Evropski pribitek za prenos podatkov znaša 6,1 evra za 100 megabajtov (MB). Ti stroški se bodo bistveno povečali, če boste presegli v Sloveniji zakupljene količine podatkov. Obračunski interval je vsak porabljen MB. Pred odhodom v tujino se zato nujno pozanimajte o svojem paketu in porabljenih storitvah ter si že pri slovenskih operaterjih uredite dodatne možnosti za gostovanje v tujini.

Pred uporabo telefona v tujini se vedno vprašajte, ali nujno potrebujete kakšno storitev. Če veste, da brez telefona tudi v tujini ne bo šlo, pa si že v Sloveniji prilagodite svoj paket pričakovani porabi v tujini.

Deli s prijatelji