RECESIJA

Gospodarstvo se bo še bolj skrčilo

Objavljeno 26. januar 2012 19.14 | Posodobljeno 26. januar 2012 19.14 | Piše: M. U., STA

Slovenska gospodarska rast bo letos le 0,2-odstotna.

Nižja ocena

LJUBLJANA – Zaradi močnega poslabšanja pričakovanj glede gibanj gospodarske aktivnosti v mednarodnem okolju je Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar) občutno znižal napoved gospodarske rasti za Slovenijo. Letos se nam obeta rast v višini 0,2 odstotka, prihodnje leto pa naj bi se povzpela do dveh odstotkov. Ker je Slovenija majhno in odprto gospodarstvo, se bodo te razmere odrazile tudi v slovenskem gospodarstvu, je razloge za znižanje napovedi povzel direktor Umarja Boštjan Vasle.

Še lani jeseni je urad Sloveniji za letos napovedoval gospodarsko rast v višini dveh odstotkov, napoved je torej znižal za krepke 1,8 odstotne točke. Nova napoved za prihodnje leto pa je za pol odstotne točke nižja kot pred štirimi meseci.

Gospodarska zbornica še bolj črnogleda kot Umar, za letos napovedujejo recesijo

V Gospodarski zbornici Slovenije(GZS) že nekaj časa opozarjajo, da napovedi Umarja o rasti bruto domačega proizvoda Slovenije precej presegajo ocene, ki so jih oblikovali sami. Za leto 2012 tako GZS, kjer v ocene vključijo tudi izsledke ankete v okoli 500 podjetjih, pričakuje krčenje gospodarstva. Poudarjao, da so februarja lani napovedali le 1,7-odstotno rast BDP, Umar pa je takrat napovedoval 2,5-odstotno, kar je bila tudi osnova za proračun leta 2011. Jesenske napovedi za leto 2011 so v GZS znižali na 1,2-odstotno rast BDP, medtem ko je septembrski (nesprejeti) rebalans proračuna baziral na Umarjevi oceni 1,7-odstotne rasti BDP. »Naše ocene so bile bolj skeptične izključno na račun investicij. Napovedovali smo drastično upadanje, ker je bilo jasno, da državnih investicij ne bo,« pojasnjujejo v zbornici.

Napovedi o rasti BDP morajo biti realnejše

Opozarjajo, da je država načrtovala odhodke na nerealnih pričakovanjih o tem, koliko bo prihodkov. »Tudi od tod izvira povečanje ne le primanjkljaja, ampak še huje – neplačanih računov države, tudi občin, do izvajalcev javnih naročil,« pravijo.

Podobno velja za leto 2012, menijo v hramu gospodarstva. Ta teden so ocenili, da bo rast izvoza 2,9-odstotna, rast uvoza pa 2,2-odstotna. BDP se bo skrčil za odstotek, napovedujejo. »Velik vpliv na to imajo tudi spremembe vrednosti zalog blaga in storitev. Njihovo zniževanje negativno vpliva na rast BDP,« opominjajo. In opozarjajo, da morajo biti napovedi o rasti BDP realnejše, ker so v nasprotnem primeru javni odhodki načrtovani nerealno.
 

Deli s prijatelji