KRIZA

Gospodarstvo: Interes države bi moral biti pred interesi politikov

Objavljeno 26. april 2014 15.10 | Posodobljeno 26. april 2014 15.10 | Piše: P. J.

»Ocenjujemo, da se bo vsaj za nekaj mesecev ustavilo praktično vse v državi,« pravi predsednik GZS.

Zaradi včerajšnjega volilnega izida na kongresu PS se obetajo v Sloveniji nove predčasne volitve.

LJUBLJANA – Na politično krizo, v katero je znova začela padati Slovenija, se je odzvala tudi Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS), ki opozarja, da politična nestabilnost v državi izjemno slabo vpliva na slovensko gospodarstvo, ki se že več let spopada z gospodarsko krizo. »OZS zato poziva k čimprejšnji politični stabilizaciji v državi, da slovensko gospodarstvo ne bo utrpelo še dodatne škode,« so zapisali v izjavi za javnost.

»Obrtniki in podjetniki delamo in se za posel borimo vsak dan posebej, politične anomalije in trenja pa nas pri tem hromijo. V primeru, da aktualna vlada razpade, si želimo, da se čim prej sestavi nova, ki bo začela nemudoma izvajati ukrepe za gospodarski zagon v državi. Gospodarstvo si nikakor ne more privoščiti, da bo ponovno več mesecev čakalo na resornega ministra in na prepotrebne ukrepe za zagon gospodarstva. Interes države bi moral biti pred interesi politikov,« opozarja Branko Meh, podpredsednik OZS in predsednik UO OZS.

Nestabilnost neprijetna

Zaskrbljeni zaradi dogajanja so tudi v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) in Združenju Manager, kjer opozarjajo, da vsaka politična nestabilnost škodi gospodarstvu. »Ocenjujemo, da se bo vsaj za nekaj mesecev ustavilo praktično vse v državi,« je za STA dejal predsednik GZS Samo Hribar Milič.

»Vsaka nestabilnost je za gospodarstvo zelo neprijetna. Nestabilne vlade, ki se od leta 2008 pogosto menjajo, s premalo trdno koalicijsko zavezo so žal stalnica v slovenskem prostoru,« je dejal.

Da ima politična nestabilnost škodljive posledice za gospodarstvo, opozarjajo tudi v Združenju Manager. »Kljub temu da vodenje PS kot predsednik prevzema Zoran Janković, menimo, da odstop vlade v tem obdobju gospodarstvu ne koristi,« Spomnili so, da gospodarstvo ne deluje v izoliranem prostoru. »Politična nestabilnost se prenaša v podjetja in jim povzroča negativne učinke. Ob morebitnem odstopu vlade se bomo ponovno soočili z višjimi cenami financiranja, nižjo dinamiko odločanja o tujih naložbah v Sloveniji in vsem tistim, kar krni konkurenčnost,« so opozorili.

Deli s prijatelji