BURNI ODZIVI

Gospodarski minister o DUTB: To je le prvi korak

Objavljeno 01. junij 2015 20.01 | Posodobljeno 01. junij 2015 20.00 | Piše: STA, Mo. S.

Gre za prvi tovrsten primer v Sloveniji, ko DUTB pleni premoženje delujočega podjetja, ki ves čas tekoče poravnava obresti in druge obveznosti do upnika, pa ugotavljajo mali delničarji.

LJUBLJANA – V društvu Mali delničarji Slovenije (MDS) pripravljajo naznanitev suma storitve kaznivega dejanja zoper vodstvo Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ker je družbi Sava s konverzijo terjatev zasegla njeno turistično družbo Sava Turizem. Mogoče ukrepe za zaščito svojih interesov preučujejo tudi v državnih lastnikih Save, ki imajo skupaj 29,8 odstotka delnic.

Društvo MDS bo naznanitev suma storitve kaznivega dejanja zoper vodstvo DUTB zaradi zavajanja javnosti in oškodovanja Savinih delničarjev vložilo v prihodnjih dneh. Hkrati preučujejo tudi elemente morebitne odgovornosti ministrstva za gospodarstvo, ki je javno podprlo DUTB, so sporočili. S tem, ko je DUTB v petek Savi zasegel njeno hčerinsko družbo, jo je pahnil v insolventnost ter ji odpira pot za začetek postopka prisilne poravnave ali stečaja, s tem pa se zmanjšuje tudi vrednost same družbe. Po ocenah strokovnjakov za vrednotenje podjetij gre za zmanjšanje vrednosti za okoli 80 milijonov evrov, so sporočili iz MDS. Pričakujejo, da se jim bodo priključili tudi ostali Savini delničarji, še posebej pa Kapitalska družba (Kad). Od tam so danes že sporočili, da preučujejo mogoče ukrepe za zaščito svojih interesov, z ravnanjem DUTB pa so seznanjeni le iz javno dostopnih virov. 

Gre za prvi tovrsten primer v Sloveniji, ko DUTB pleni premoženje delujočega podjetja, ki ves čas tekoče poravnava obresti in druge obveznosti do upnika, ob tem še ugotavljajo v MDS.

Ker je bilo iz medijev zaznati, da sta bili finančno in gospodarsko ministrstvo z namero DUTB predhodno seznanjeni, predsednika vlade Mira Cerarja javno pozivajo, naj pojasni, kakšno vlogo in predvsem zakonsko podlago sta imeli pri tem.

Počivalšek: To ne pomeni, da privatizacije ne bo

Petkov prevzem upravljanja hotelov Save Turizma DUTB je po besedah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška v skladu s strategijo upravljanja državnih naložb. To ne pomeni, da do privatizacije ne bo prišlo, in ne pomeni, da naložba države v teh hotelih ne bo ostala pomembna, je dejal.

Počivalšek je potezo DUTB, ki je s pretvorbo terjatev v kapital prevzela upravljanje 41 hotelov v državi, od tega največji delež predstavljajo sredstva družbe Sava Turizem, označil kot prvi korak v tej zgodbi.

»Ta pa bo imel svojo težo le, če se bo izvršila faza poslovnega prestrukturiranja hotelov ter še naslednja faza, to je internacionalizacija celotne hotelske verige,« je povedal ob robu današnjega drugega delovnega posveta SMC v Ljubljani.

Prestrukturiranje bo trajalo dve leti, v tem času pa DUTB hotelov ne bo prodal. »Ker je v državni lasti in ker je tako zagotovil tudi njen glavni izvršni direktor Torbjörn Mansson,« je prepričan minister. To pa ne pomeni, da država v hotelih, doslej v lasti Save Turizma, kar je v strategiji opredeljeno kot pomembna naložba, tudi po tem dejanju ne bo ohranila 25 odstotkov plus ene delnice.
 

Gorenjska banka: Nismo bili seznanjeni z okoliščinami

Tudi v Gorenjski banki, ki je v navzkrižnem lastništvu s Savo in ena od njenih bank upnic, so kritični do petkove poteze DUTB. Gorenjska banka, ki je v skoraj 50-odstotni lasti Save in je hkrati nekaj manj kot triodstotna lastnica Save, ocenjuje, da je bilo ravnanje Save v postopku preventivnega prestrukturiranja ustrezno in v skladu z zavezami, ki jih je sprejela. »Banka od DUTB pred njenim enostranskim ukrepanjem zoper Savo oziroma njeno premoženje ni bila seznanjena z nobenimi okoliščinami, zaradi katerih je DUTB spremenil svoje stališče in umaknil svoje pred tem že podano soglasje k izvedbi prestrukturiranja s strani Save,« so danes povedali v Gorenjski banki.

Ocenjujejo, da bi bila glede na predstavljene možnosti izvedba preventivnega prestrukturiranja Save najboljša s stališča poplačila upnikov. »Ravnanje DUTB tako reševanje nastalega položaja onemogoča,« so kritični v banki, kjer tudi izražajo nestrinjanje »s kakršnim koli ravnanjem upnika, ki v času, ko še vedno potekajo večstranski pogovori o sanaciji poslovanja dolžnika, slednja enostransko, brez napovedi in jasnih pojasnil prekine ali pa popolnoma spremeni svoje stališče«.

V Gorenjski banki še ne poznajo vseh dejstev, povezanih z unovčevanjem zavarovanj na strani DUTB, bo pa za zaščito svojih interesov preučila obstoj ustreznih podlag DUTB za to, da je enostransko posegla v bistveno premoženje dolžnika. »Jasno je, da kakršna koli nesorazmerja med vrednostjo terjatve DUTB in vrednostjo premoženja Save, ki ga je DUTB uporabil za zapiranje svoje terjatve, neposredno posegajo v položaj banke in vseh preostalih upnikov Save,« pravijo v banki. Če bodo ugotovili, da je premoženje Save vredno več ali pa da ni bilo zakonskih podlag za prilaščanje premoženja Save, bo banka sama ali v sodelovanju z drugimi upniki ukrepala s sprožitvijo ustreznih postopkov za zaščito svojih interesov, da bi preprečila oškodovanje preostalih upnikov Save, so napovedali.

Deli s prijatelji