NOVICE

Gospod profesor vsak dan secira

Objavljeno 19. december 2014 18.42 | Posodobljeno 19. december 2014 18.42 | Piše: Vane D. Fortič

Priznani etnolog dr. Janez Bogataj skrbno prelista vsako številko Slovenskih in Nedeljskih novic.

Naš dolgoletni bralec, etnolog dr. Janez Bogataj. Foto: Marko Feist/Novice

Povezanost etnologa, zaslužnega profesorja Janeza Bogataja s Slovenskimi novicami je že podobna dolgotrajni zakonski zvezi. Ko je časopis začel izhajati, je postal naš redni bralec. Spominja se pogovora s kolegom, ki se mu je na vse pretege pridušal, češ da rumenega tiska že ne bo bral. Ni se strinjal z njim, Slovenske novice je razumel kot pisni vir, brez katerega ni mogoče izvajati raziskav za posamezna področja etnološke vede.

Vsako številko časnika podrobno prelista in naredi izbor člankov, ki so pomembni za njegove raziskave. Mnogi med njimi so prva informacija o določenem kulturnem pojavu, ki bi ga kljub intenzivni prisotnosti na terenu prav lahko spregledal.

Predvsem Okusi in duplerica

Ker je kulinarika njegovo prvo strokovno zanimanje, ga najbolj pritegne priloga Okusi. Veliko dobrih informacij prinašajo tudi Življenje v objektivu na sredinskih straneh in na spodnjem delu strani vsakdanje informativne novice (fotovesti) s fotografijami različnih dogodkov, tudi posebnosti vsakdanjikov in praznikov na Slovenskem.

Četrtkova Turistična tribuna je informativno zelo široka. Stalna rubrika Krožna pot po občinah je bila zelo pozitivna odločitev. Še posebno zato, ker lastno državo vedno manj poznamo, kaj šele njene lokalne in regionalne posebnosti.

Bulvar in rubriko Scena preleti zgolj z vidika psihičnega stanja v Sloveniji in delno tudi svetu, ne zanimajo pa ga šport ter bolj ali manj krvave, tajkunske in politične zgodbe, ker poskuša ohranjati zdravo življenje. Zapise o prometnih in drugih nesrečah pa razume kot enega od načinov ozaveščanja bralcev o nevarnostih. Nesporno pa je zelo pozitivno opozarjanje na posameznike in družine, ki živijo na robu preživetja ali imajo težave s premagovanjem bolezni zaradi nezavidljivega gmotnega položaja.

Izjemna akcija s pirhi

In kaj pogreša? »Manjkajo primerna strokovna stališča in ocene o nekaterih pojavih, dogodkih, dosežkih s področij turizma, rokodelskih dejavnosti, likovnih umetnosti, delno kulinarike. Naloga časopisa je tudi izobraževanje. Takšna usmeritev bi nosilcem pojavov in bralcem pomagala pri pravilnem vrednotenju in razumevanju inovativnosti, ustvarjalnosti.«

Od leta 2006 do 2008. je imel redno tedensko stran Okusiti Slovenijo. To je bilo takoj potem, ko je bila postavljena strategija gastronomije Slovenije in je bilo treba sporočiti temeljna vodila ter vsebine naše prihodnje prepoznavnosti. Stroka je tako dosegla najširši krog bralcev. Le tako se na dolgi rok lahko spremenijo pogledi in razvoj.

Pred leti ga je uredništvo Slovenskih novic povabilo v žirijo, ki izbira najlepše velikonočne pirhe bralcev časnika. Gre za izjemno akcijo, prerez tovrstne ustvarjalnosti na Slovenskem, poudari dr. Bogataj, ki ga še posebno zanimajo inovativni pirhi, ne le tisti, ki pomenijo repliciranje kulturne dediščine.

Z dr. Bogatajem tudi sam redno sodelujem. Pri iskanju zanimivosti naše kulturne dediščine in iskanju virov za članke sodelovanja ali nasveta nikoli ne odkloni. Nasprotno. Poleg tega ni akademsko tog, zaveda se, da gre čas naprej, in tudi na tradicijo gleda enako. Poleg tega pa je neizprosni kritik, predvsem nekritičnega prevzemanja tujih vzorcev, neprofesionalnosti in birokratskih zavor. 

Deli s prijatelji