ODPOVED POGODB

»Gospod minister, ravnali ste nezakonito«

Objavljeno 28. april 2012 23.41 | Posodobljeno 28. april 2012 23.41 | Piše: Mo. S.

Vinko Gorenak se zagovarja, da ravna po svoji vesti, policijski sindikalisti pa ostro protestirajo.

Gorenak je strasten blogar.

LJUBLJANA – Po tistem, ko je notranji minister Vinko Gorenak prekinil pogodbe s policijskima sindikatoma, češ da so razkošne, se napetosti med njimi stopnjujejo, še vedno pa ostaja vprašanje, kako bomo varčevali.

»Minister, to je nezakonito«

Maša Kociper, predsednica odbora državnega zbora za notranje zadeve, je želela v studiu televizije POP TV opozoriti na domnevne nepravilnosti, ki so se pri prekinitvi dogajale. Z varčevanjem se strinja, a po njenem gre v tem primeru za nedovoljene pritiske in grožnje, tega pa si vlada in ministri ne smejo nikoli privoščiti.

Po njenem je nezakonito, da minister na svojem blogu v jezi napove, da bo policistom odpovedal pogodbe. Pravi, da je zastrašujoče, da Gorenaka bolj kot zakonitost vodi legitimnost.

Vest mu ne dovoli, da država plačuje sindikalne ure

Gorenak odgovarja, da očitno ne bere njegovega bloga in da to niso grožnje, mu pa vest ne dovoli, da bi država plačevala sindikalno delo policistov. Dovoli klasično sindikalno delo, igranje pikada pa ne. Po njegovem bi se morali ozreti na tiste, ki ne dobivajo plač, policisti pa da še vedno vsakega petega v mesecu dobivajo sicer slabo plačo, a jo vsaj dobivajo.

Gorenakovo mnenje je žaljivo

Mitja Gregorc iz Policijskega sindikata Slovenije je ob tem napovedal, da bodo v zvezi s tem na sodišču sprožili postopke. Stavko nadaljujejo, na reze in znižanje potnih stroškov pa ne pristajajo. Zaveda se, da smo v težkih časih, a opozarja, da v policiji varčujejo že vse od leta 1996 naprej.

Tudi Gregorc je ministru povedal, da je ravnal nezakonito, saj je sam povedal, da sicer ve, da tega ne sme narediti, a je vseeno odpovedal pogodbe. Gregorc zato ostro protestira, zdi pa se mu tudi skrajno žaljivo, da Gorenak meni, da policisti sindikalne ure porabijo za športne igre in pikado.

Zakaj gledajo le nase?

Podjetnik in nekdanji policist Vlado Ban se zgraža nad tem, da stavkajo tisti, ki imajo redne dohodke, regrese in službe, absurdno pa je po njegovem tudi to, da država daje dovoljenje za toliko sindikalnih ur policistov. »Ozrite se na delavce, ki dobijo vsako drugo plačo, ne glejte le nase,« opozarja policiste.

Kje je konstruktivni dialog?

Gorenak še enkrat ponavlja, da je treba končati razkošje v policijskih sindikatih, saj ure sindikalnega dela, ki jih je bilo lani 63.000, plačajo davkoplačevalci. Dodaja, da je vlada nekoliko znižala svoje zahteve, ker se je cena naftnih derivatov tako dvignila.

Gregorc pravi, da delajo vse, da se zgodi konstruktivni dialog, a vztraja pri svojem. Ne želi višje plače, ampak le ohranitev nizke plače, ki jo policisti že imajo. »Čez praznike bom ostal doma, če bo treba. Izvolite me poklicati,« pa mu je odgovoril Gorenak.

Kot je bilo videti, je dialog daleč od konstruktivnega, zato je vprašanje, kako in kdaj se bodo pogajanja končala.
 

Deli s prijatelji