POZIV

»Gospod Janez Janša, če ne znate, ne zmorete, odstopite«

Objavljeno 24. oktober 2012 17.45 | Posodobljeno 24. oktober 2012 17.45 | Piše: T. L., STA

O koalicijskih partnerjih, sploh Karlu Erjavcu in Gregorju Virantu, in o njunem preigravanju pa je škoda izgubljati besede, je odločen Zoran Janković, prvak PS.

LJUBLJANA – Po mnenju predsednika Pozitivne Slovenije (PS) Zorana Jankovića vlada nima koncepta rešitve države, premierja Janeza Janšo pa je ob tem pozval k odstopu z mesta premierja, če ne zna ali ne zmore. Kot je povedal na novinarski konferenci, bi se za novo koalicijo težko zavzemal, saj ne ve, kako bi se v njej držali dogovorov.

Izjave, da je Slovenija pred bankrotom, si po Jankovićevem mnenju resen vodja ne bi smel privoščiti. »Gospod Janez Janša, če ne znate, ne zmorete, poglejte si ankete, ki kažejo to vaše delovanje kot slabo delovanje za državo, in odstopite kot predsednik vlade,« je dejal. »O koalicijskih partnerjih, sploh Karlu Erjavcu in Gregorju Virantu, in njunem preigravanju pa je škoda izgubljati besede,« je dodal.

Ali za Virantom stoji kakšen stric?

Virant je namreč po Jankovićevih besedah hitro spremenil mnenje o opozicijskemu predlogu novele zakona o uravnoteženje javnih financ. Kot je pojasnil, je Državljanska lista še do torka podpirala predlog, nato pa je predsednik stranke Gregor Virant spremenil mnenje. »Ne preseneča me, da je to naredil. To kaže njegovo verodostojnost,« je dejal in dodal, da ga sprašuje, ali je na njegovo odločitev vplival »kakšen stric«.

Na vprašanje, ali bolj podpira možnost nove koalicije ali predčasnih volitev, je Jankovič odgovoril, da bi se za novo koalicijo težko zavzemal, ker ne ve, kako bi se v njej lahko držali dogovorov. Dodal je, da so sicer pripravljeni na obe možnosti. Glede možnosti konstruktivne nezaupnice vladi pa je dejal, da je treba pri tem »znati šteti«.

Vlada nima koncepta rešitve države

»Trdim, da ta vlada, ki je legalna, ne pa legitimna, nima koncepta rešitve te države, razen da govori, da vabi vse za reševanje oziroma pristop k projektu reševanja iz krize,« je tudi povedal Janković. Ob tem je dejal, da po njegovih podatkih v devetih mesecih državni primanjkljaj znaša čez milijardo evrov, ob vseh vladnih ukrepih pa državo čaka še dodaten minus.

Slaba banka prinaša težave

Janković je komentiral tudi v torek ponovno potrjena zakona o Slovenskem državnem holdingu in zakon o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, ki predvideva ustanovitev t. i. slabe banke. Po njegovem mnenju bo slaba banka prinesla velike težave državi ter državnemu proračunu, glede holdinga pa je dejal, da ga v PS še vedno podpirajo kot sistem, ki zagotavlja upravljanje lastnika. Pri tem je poudaril, da o predlogu PS, da se sestavi nadzorni svet, ki izbere strokovno upravo, pri čemer ni pomembno, kdo je v koaliciji, niso hoteli razmišljati ali se pogovarjati.

Ne za referendume, Šušteršič nekredibilen

Pri tem je povedal, da ne podpira referendumov o omenjenih zakonih, vendar se bodo, če bodo izvedeni, do njih jasno opredelili. Dodal je tudi, da se je v pogajanjih s socialnimi partnerji finančni minister Janez Šušteršič izkazal za nekredibilnega, saj je javno govoril o tem, kaj so se dogovorili, čeprav do tega ni prišlo. »Pogajanja so nesmiselna, če ena stran ne ve, o čem se pogaja, ali pa si ne zapomni, o čem se pogajajo,« je dejal.

Glede predlogov proračunov za leti 2013 in 2014 pa je Janković povedal, da bi ga z veseljem podprl in bi z veseljem videl, da bi ga uresničili. »Ampak ključna točka, ki se pojavlja v tem proračunu je, da bomo imeli leta 2013 porabo evropskih sredstev v višini 1,4 milijarde evrov,« je pojasnil in dodal, da je vprašanje, kako bodo ta sredstva dobili. »Istočasno, ko govorijo o tako velikem črpanju evropskih sredstev, brišemo ključne infrastrukturne projekte,« je še dejal.

Deli s prijatelji