NA KOŽO

Gospa, senca je po 20 kun

Objavljeno 25. julij 2012 00.20 | Posodobljeno 25. julij 2012 00.49 | Piše: Domen Mal

Jasno: svetle izjeme obstajajo, toda splošnega vtisa ne popravijo.

Včeraj je končno ponehala burja, most, ki Krk povezuje s kopnim, so spet odprli. Po pripovedovanju domačinov neobičajno močna za sredino poletja je brila tri dni, tako da smo čofotanje zamenjali z izleti, v splošno ogorčenje najmlajših dveh včasih tudi poučnimi – najstarejši se jim je izognil, pri sedemnajstih ima pravico do fuzbala in navijačic.

Ampak v akvariju v Baški je bilo vsem čisto fajn, ob oradah, ki jih sicer raje gledam na žaru, so v steklenih kletkah lenobno plavali morski kužki, kirnje, raže in morene z zmedeno zabodenim pogledom. Zmotili pa so me napisi: ribe so poimenovane v hrvaškem in še devetih tujih jezikih, med katerimi ni slovenščine (posekali so menije v restavracijah, kjer so hrvaščini dodani samo štirje tuji jeziki, tudi med temi kajpak ni jezika nas, najštevilnejših turistov). Pozornost je, denimo, posvečena Rusom, Poljakom in Slovakom – pa turistov iz teh držav na vsem otoku ni toliko, kot je Slovencev na Punatu.

Pa jezikovna ignoranca Slovencev ni moj edini očitek južnim sosedom.

Hrvatom se zdi samoumevno, da jih Slovenci razumemo, če drugega ne, zaradi (so)žitja v Jugoslaviji. Saj midva z ženo jih, toda zakaj bi jih najini otroci? Zakaj bi dvanajstletnica in trinajstletnik, ki se o Jugi ne učita niti v šoli in ne preživljata vsakega poletja na Hrvaškem, nujno znala hrvaško?! Po tej logiki bi morala obvladati še italijansko, nemško in madžarsko – tudi v te sosednje države nas je že zanesla pot.

Pa jezikovna ignoranca Slovencev ni moj edini očitek južnim sosedom. Turizma se enostavno ne znajo iti. Vasi so zanemarjene, dvorišča neurejena, v vsaki vegasti lopi pa uredijo apartma. Vsi bi se, z minimalnim vložkom, preživljali s turizmom. Ponudili malo, zaslužili veliko.

Pripetljaj moje tašče izpred dveh tednov je zgovoren primer: po kopanju se je hotela posušiti v senci in je, namesto da bi odštela 20 kun za sončnik, legla pod oljko. Pa se je popoldne jelo prevešati v večer in je sonce daljšalo sence, tista z bližnjega sončnika je prekrila taščine noge. Ni minila minuta, ko je prihitel in jo zbudil vsemogočni upravljavec sence: »Gospa, umaknite se s tele sence ali pa plačajte 20 kun!«

Najlepša obala v Evropi ni dovolj. Prenekateri dopustnik jo bo zapustil z grenkim priokusom, da je res plaval v lepem morju, pri tem pa bil balkansko postrežen, na suho nategnjen.

Jasno: svetle izjeme obstajajo, toda splošnega vtisa ne popravijo.

Deli s prijatelji