NA KOŽO

Gospa je neznano kje

Objavljeno 23. maj 2013 00.06 | Posodobljeno 23. maj 2013 00.06 | Piše: Andrej Predin
Ključne besede: komentar

Najbolj nesramni, brezglavi in sebični so pešci.

Andrej Predin.

Vožnja s kolesom skozi središče mesta zelo veliko pove o ljudeh in okolici. Njihovo gibanje in stopnja zavedanja, da niso sami v prometu, sta kazalnika stanja duha. V nasprotju s pričakovanji niso neuvidevni vozniki avtomobilov tisti, ki med vožnjo s kolesom povzročajo največ skrbi. Najbolj nesramni, brezglavi in sebični so pešci. Neprestano se jim je treba izogibati. Še posebno nepredvidljive so starejše gospe, ki jim nikakor ne uspe ponotranjiti konceptov umikanja, prednosti in razdalj.

V tistem trenutku se je zavijanju siren že pridružilo stokanje pnevmatik.

V torek sem se vračal iz službe in zaslišal sirene. Z veliko hitrostjo se je križišču približevalo reševalno vozilo. Urejena gospa na nasprotni strani ulice je postajala prijetno vznemirjena. Po eni strani jo je žulila radovednost, kaj se dogaja, zakaj so sirene, istočasno pa ji je pogled nervozno bežal na semafor, ki je odšteval sekunde do zelene luči. Avtomobili so se začeli umikati na stran kot valovi pred hrbtno plavutjo morskega psa. Reševalci so bili že čisto blizu in hrup siren je dosegel oglušujoč vrhunec, tik preden se je na semaforju zasvetila zelena luč. Gospa je v daljavi zagledala ambulantno vozilo, ki je z veliko hitrostjo drvelo proti križišču, nato ji je pogled ušel na zeleno luč pa spet proti sirenam in na zeleno luč. V najmanj primernem trenutku se je odločila in stopila na prehod naravnost na pot vozila. Od silnega razburjenja in želje, da bi pohitela, je preprosto obstala. Ljudje so ji začeli z vseh strani kričati, naj se vendar umakne, pa jim je z rokami kazala, da ne sliši zaradi teh presnetih siren. No, v tistem trenutku se je zavijanju siren že pridružilo stokanje pnevmatik. Imela je srečo, da se je reševalcu uspelo ustaviti. Z ljubkim nasmehom se je opravičila, si prismuknjeno popravila klobuk in odkorakala.

Reševalno vozilo, vsi preostali avtomobili, kolesarji, pešci in naključni mimoidoči smo obstali. Morali smo se sporazumeti, kdo se bo prvi premaknil. Za gospo je ostala praznina, manjkala je tam, kjer ne bi smela biti. Zdaj je gospa neznano kje, tako kot je neznano, ali je potem rešilec vendarle pohitel neznano kam in pomagal neznano komu. Če bi bila njegova naloga povoziti starko, bi pa vedeli prav vse.
 

Deli s prijatelji