NEVARNO

Goriško in Tolminsko: grozijo plazovi

Objavljeno 08. november 2014 17.03 | Posodobljeno 08. november 2014 17.04 | Piše: STA, M. U.

Prebivalci naj bodo pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, nagibanje in rušenje zidov, posedanje in zdrse zemljine.

Na pomoč so priskočile tudi Slovenske železnice. Čistili so področje železniškega tira, ki povezuje Gorenje, Premogovnik Velenje, Teš in vso Šaleško dolino.

NOVA GORICA, TOLMIN – Goriško in Tolminsko ogrožajo plazovi. V jutranjih urah se je sprožil manjši zemeljski plaz in zaprl cesto Žabče–Zadlaz. Zemljino in ostali plazeči material so že odstranili, vendar pa ostaja cesta zaprta, saj je na brežini nad cesto še precej materiala, ki lahko zdrsi na cesto, je povedal poveljnik civilne zaščite v Tolminu Jože Dakskobler. Brez povezave z dolino tako ostaja okoli 30 prebivalcev vasi Zadlaz in Tolminske Ravne. Dakskobler je dejal še, da bi lahko v nujnih primerih interventna vozila vendarle prevozila območje, kjer še vedno grozi plazina.

Tudi na Goriškem še vedno ostaja odprta cesta med Novo Gorico in Rožno Dolino

Svetovalec za zaščito in reševanje na Mestni občini Nova Gorica Bogdan Zoratti je povedal, da je zemeljski plaz na površini okrog 40 krat 20 metrov, torej precej velik, ki pa trenutno miruje.
»Plaz smo za zdaj pokrili s platnom, spodaj se bo naredilo nekaj kanalov za odvodnjavanje padavinskih voda,« je pojasnil Zoratti. Plaz so si dopoldne ogledali tudi geologi, ker pa bi lahko ogrožal cesto, so pristojni na ogled poklicali še predstavnike Cestnega podjetja Nova Gorice, da bi ugotovili, ali bo treba cesto polovično zapreti. Odločili so se, da tak ukrep za zdaj še ne bo potreben, plaz pa ves čas ostaja pod nadzorom.

Okrog 15. ure so prebivalci Šempetra pri Gorici znotraj stanovanjskega naselja Pristava opazili večji zemeljski plaz. Štab civilne zaščite Občine Šempeter - Vrtojba je ugotovil, da stanovanjski objekti niso ogroženi. Razpoke plazu so prekrili s ponjavo, da bi preprečili zamakanje. Obveščeni so tudi lastniki zemljišč, ki jim je bilo naročeno, naj spremljajo premikanje zemljine ter o tem obveščajo štab civilne zaščite.

Prebivalci naj bodo pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, nagibanje in rušenje zidov

Geološki zavod Slovenije je že sredi tedna opozoril na povečano verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov na območju severozahodne in zahodne Slovenije. Prebivalci na teh območjih in predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad objekti in pod njimi, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih.

Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, nagibanje in rušenje zidov, posedanje in zdrse zemljine, na strmih in nestabilnih pobočjih in brežinah naj iščejo znake premikov in poškodb (odpiranje razpok) ter tudi znake zamakanja vode na zemljišču. Podrobnejša navodila so dostopna na spletnih straneh geološkega zavoda.

Deli s prijatelji