PAJEK

Gorenjska naveza omrežila še Primorsko

Objavljeno 15. julij 2012 17.11 | Posodobljeno 14. julij 2012 22.43 | Piše: Ali Žerdin

Kazalo je, da izginja, a se je v zadnjih mesecih še okrepila.

LJUBLJANA – Le nekaj mesecev je bilo treba, pa so se stvari močno spremenile. Maja letos, ko sem pisal o gorenjski navezi, gospodarski združbi, ki je bila dolga leta spletena okrog kranjske Save, NFD, Gorenjske banke in Merkurja, se je zdelo, da je izgubila trdnost in kompaktnost.

Ena od značilnosti omrežij je, da se ves čas spreminjajo. Britanski antropolog Alfred Radcliffe-Brown, ki je proučeval oddaljene kraje, pa je odkril, da so omrežja hkrati tudi nenavadno stabilna. Ljudje, ki jih sestavljajo, sicer prihajajo in odhajajo, se rojevajo in umirajo, osnovna struktura povezav pa ostaja presenetljivo stabilna.

In če se je ob opazovanju gorenjske naveze pred dvema mesecema zdelo, da ta počasi izginja, se je v zelo kratkem času slika močno spremenila. Spet je postala bolj prepoznavna, povezave so se zgostile, ambicije pa so se, tako se zdi, povečale. Če je pred leti veljalo, da kak krak gorenjske naveze sega proti Ljubljani, denimo do Abanke ali do Prekmurja, denimo do toplic v Moravcih, so danes geografske ambicije Gorenjcev še nekoliko širše. Kar močno so se povezali s Primorsko.

Turistični trojček

Kaj se je zgodilo? Hoteli Bernardin so dobili novi nadzorni svet in novo upravo. Njihovo vodenje je prevzel Andrej Laznik; včasih je bil med vodilnimi v LB Maksima. Laznik je hkrati tudi nadzornik v NFD, d. o. o. Članica uprave Hotelov Bernardin pa je postala Antonija Pirc, dolga leta direktorica kontrolinga v kranjski Savi. Pirčeva je tudi članica nadzornega sveta Merkurja.

Pomembni premiki so se zgodili tudi v Istrabenzu. Nadzornik koprske družbe je postal Franci Strajnar, tudi član uprave kranjske Save in nadzornik v Abanki, druga nadzornica Istrabenza pa je postala Desa Katić, finančnica NFD Holdinga. Ljudi, ki so blizu gorenjski navezi, v preteklosti niso postavljali v nadzorne organe koprskega Istrabenza.

Desa Katić je pravzaprav hkrati postala tudi nadzornica v Hotelih Bernardin. Te nadzirata tudi novi prvi mož NFD Holdinga Miran Kraševec in prvi mož Save Matej Narat.

Gorenjci trkajo na vrata obalnega turizma

Zdi se torej, da Gorenjci z resnim vstopom v Hotele Bernardin in s približevanjem Istrabenzu močno trkajo na vrata obalnega turizma. Istrabenz ima še vedno pomembne turistične kapacitete, Hoteli Bernardin pa so drugi pomembni steber obalnega turizma.

Kaj torej Gorenjcem uspeva v tem trenutku?

Do kam seže njihov vpliv? Precej močno so povezali primorski turizem z gorenjskim. Panonski turizem pa so obvladovali že pred desetletjem. Gorenjci hkrati vzdržujejo povezave med Gorenjsko banko in Abanko. Dva vidna člana vodstva Save sta v nadzornem svetu Abanke, dva člana vodstva Save pa sta v nadzornem svetu Gorenjske banke.

So pa Gorenjci tudi močno medsebojno prepleteni. Miha Dolinar iz Save nadzira NFD Holding. Rok Ponikvar, član Merkurjeve uprave, nadzira kranjsko Savo. 

Deli s prijatelji