USPEH

Gorenjska inovatorja 
z vozičkom v Ameriko

Objavljeno 25. marec 2012 13.05 | Posodobljeno 25. marec 2012 13.05 | Piše: Tamara Barič

Janko Gorjanc in Primož Mali sta razvila pripomoček, ki omogoča bistveno lažje delo v proizvodnji.

Janko Gorjanc in Primož Mali s svojim vozičkom (foto: Tamara Barič).

Ko sta Janko Gorjanc in Primož Mali z ekipo pred časom začela razvijati ergonomski pripomoček, s katerim bi olajšala delo sodelavcem, si nista mislila, da se bosta s tem izumom kot prva Slovenca prebila na eno izmed največjih tekmovanj v ergonomiji na svetu, ki se jutri začenja v ameriški zvezni državi Tennessee.

Njun manipulator za snemanje izdelkov s konfekcijskega stroja BOM, kot se imenuje inovacija, je bil na lanskem Ergo Challengeu uvrščen med 15 najboljših, ki so se neposredno uvrstili na tekmovanje Ergo Cup Competition.

Zaradi pripomočka manj poškodb in okvar

»Glede na siceršnje projekte, ki jih razvijamo v Goodyear Dunlop Sava Tires, je ta manipulator izjemno preprosta rešitev. Je pa učinkovita, kar je prepričalo tudi organizatorje tekmovanja. Z malo denarja in v kratkem času lahko izboljša delovne razmere,« nam je skromno povedal Gorjanc in dodal: »Želeli smo olajšati delo z več kot 20 kilogramov težkim bremenom in se odločili za voziček. Sprva smo bili skeptični, vendar nam je uspelo.«

Z njuno izboljšavo bo poškodb in okvar, ki nastanejo zaradi dolgotrajnega dvigovanja težkih bremen, zagotovo manj. »Pri delu mora biti čim manj ročnega premeščanja. Delavci naj ne bi stalno dvigali in premeščali bremen, težjih od 11 kilogramov, zato so takšne izboljšave vsekakor dobrodošle,« pravi Rajko Črnivec s Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa, kjer pripravljajo novi pravilnik o seznamu poklicnih bolezni. Pravi, da bo na njem malo manj kot 300 poklicnih bolezni, od tega jih kar 70 dokazano povzroča azbest. Vzpostavitev registra poklicnih bolezni po njegovem mnenju precej zavirajo tako politika kot delodajalci, ki bi morali v tem primeru zaposlenim izplačati odškodnino, še dodaja Črnivec.

Deli s prijatelji