SAMI ZMOREJO

Gorenjska banka trdi, da državne pomoči ne potrebuje

Objavljeno 02. marec 2015 18.24 | Posodobljeno 02. marec 2015 18.24 | Piše: STA, M. U.

Optimizirali so poslovanje, nižajo stroške in iščejo strateškega investitorja.

Foto: Igor Mali

KRANJ  – V Gorenjski banki, za katero je Banka Slovenije izračunala, da potencialno izkazuje primanjkljaj notranjega kapitala v znesku 58 milijonov evrov, zatrjujejo, da ne potrebujejo državne pomoči. Glede na visoko kapitalsko ustreznost banke za kaj takšnega ni nobene osnove, so sporočili iz banke s sedežem v Kranju.

Gorenjska banka je leto 2014 po nerevidiranih podatkih končala z visoko kapitalsko ustreznostjo, visoko ravnjo likvidnosti in čistim dobičkom dva milijona evrov. V leto 2015 je torej vstopila visoko likvidna in kapitalsko trdna, pravijo v Gorenjski banki. Po nerevidiranih podatkih je v letu 2014 ustvarila 33 milijonov evrov dobička iz rednega poslovanja ter oblikovala za 29 milijonov evrov slabitev, kar rezultira v dobičku pred davki v višini 2,6 milijona evrov.

Gorenjska banka je lani povečala kapital na 187 milijonov evrov, ki v celoti predstavlja najbolj kakovostni temeljni kapital. S tem je dosegla 16,64-odstotno kapitalsko ustreznost, kar je za 3,2 odstotne točke več kot konec leta 2013.

Optimizacija poslovanja, nižanje stroškov in iskanje strateškega investitorja

V Gorenjski banki napovedujejo, da bodo pripravili podroben načrt aktivnosti za izvajanje ustreznih ukrepov, pri tem pa državne pomoči ne bodo potrebovali. Vrsto ukrepov so sicer izvedli že lani, med drugim so optimizirali poslovanje, znižali stroške, aktivno razreševali slabe terjatve ter tekoče oblikovali slabitve in jih ob uspešnem poplačilu terjatev tudi odpravljali.

Skladno z naložbeno politiko so v banki zmanjševali tudi koncentracijo kreditnega portfelja, zaradi česar je bil obseg kreditiranja pravnih oseb nižji kot leto prej, medtem ko se je trend rasti pri kreditiranju prebivalstva nadaljeval. V Gorenjski banki pravijo tudi, da nadaljujejo iskanje strateškega investitorja, ki jih bo podprl pri razvoju iz lokalne banke v kapitalsko trdno vseslovensko univerzalno banko.
 

Deli s prijatelji