PUTINOV OBISK

Gorenjska avtocesta in obvoznica ponovno odprti, policija zadovoljna z organizacijo prometa

Objavljeno 30. julij 2016 23.18 | Posodobljeno 30. julij 2016 23.18 | Piše: STA, Ro. S.

Zaprti sta le še lokalni cesti med Brdom pri Kranju ter Brnikom, zastojev ni.

LJUBLJANA, BRNIK – Po odhodu ruskega predsednika Vladimirja Putina na Brdo pri Kranju je ponovno stekel promet po celotni gorenjski avtocesti in skozi predor Karavanke ter po ljubljanski severni in zahodni obvoznici, kažejo podatki prometnoinformacijskega centra za državne ceste.

Zaprti ostajajo izvozi na gorenjski avtocesti v obe smeri na priključkih Kranj vzhod in Brnik. Prav tako bosta do odhoda ruskega predsednika zaprti cesti Milje–Kranj in Kranj–Spodnji Brnik.

Policija zadovoljna s prometom in varovanjem med Putinovim obiskom

Težave v prometu zaradi cestnih zapor ob obisku Putina niso bile tako hude, kot je bilo pričakovati, tudi z vidika varovanja je obisk doslej potekal gladko, ocenjuje policija. »Bili smo zelo pozitivno presenečeni,« je v izjavi za medije danes v Ljubljani dejal direktor uprave za policijske specialnosti in vodja koordinacijske delovne skupine za izvedbo varovanja Robert Sušanj. »Čez dan začuda ni bilo zastojev oziroma daljših, 10- ali 20-kilometrskih kolon, promet je potekal razmeroma tekoče, z nekaj manjšimi težavami, a daleč od apokaliptičnih napovedi.« Tudi na vseh vzporednih cestah v smeri Avstrije, v severnem delu Italije in na štajerski avtocesti je promet potekal tekoče, na mejnih prehodih so bili zastoji krajši, kot so v povprečnem poletnem dnevu. Nekaj težav je bilo le s prometom iz Benetk proti Sloveniji, a to ni bila posledica ukrepov policije, je dejal. Izrazil je zadovoljstvo, da so se ljudje ob pravočasnih informacijah ustrezno pripravili in pokazali razumevanje. »Veseli smo, da je doslej vse potekalo, kot je, obisk je doslej tudi z vidika varovanja potekal gladko.«

Večerja na Brdu

Putin se je z gostiteljem, predsednikom republike Borutom Pahorjem, najprej udeležil slovesnosti ob Ruski kapelici pod Vršičem, nato so odkrili spomenik padlim ruskim in sovjetskim vojakom med prvo in drugo svetovno vojno na ljubljanskih Žalah, sledil je dvostranski pogovor med Putinom in Pahorjem na Brdu pri Kranju. Tam trenutno še poteka delovna večerja, po njej pa bo Putin sklenil obisk v Sloveniji. Podrobnosti glede varovanja in sodelovanja z ruskimi organi ter števila policistov, ki so sodelovali pri aktivnostih, Sušanj ni mogel razkriti. Dejal je, da je sodelovalo veliko policistov, da pa niso bile ogrožene druge dejavnosti policije. »Vzorno izpeljan dogodek,« je dejal.

Po ponovni sprostitvi prometa (zaradi obiska so bili med drugim zaprti gorenjska avtocesta, predor Karavanke in del ljubljanske obvoznice) je pričakovati povečan promet in zgostitve, a Sušanj večjih težav ne pričakuje.

Policija je imela v soboto tudi veliko drugega dela, vojaški helikopter je petkrat reševal v hribih, s helikopterjem so v bolnišnico prepeljali hudo bolno osebo, s policijskim spremstvom pa so kljub zaporam cest z enega konca države na drugega prepeljali osebo v smrtni nevarnosti in dojenčka v inkubatorju.

Deli s prijatelji