RAZSTAVA

Gorenjevih šestdeset let

Objavljeno 20. oktober 2014 15.17 | Posodobljeno 20. oktober 2014 15.17 | Piše: Primož Hieng

V Tehniškem muzeju v Bistri o kreativnosti industrije gospodinjskih aparatov.

Oglas za hladilnik iz leta 1972 Foto: Arhiv Gorenja

V Tehniškem muzeju Slovenije (TMS) v Bistri pri Vrhniki so odprli razstavo Gorenje na dotik o kreativnosti industrije gospodinjskih aparatov, ki jih izdelujejo že več kot 60 let. Odprl jo je Franjo Bobinac, predsednik uprave družbe Gorenje.

»Pregled preteklih desetletij Gorenja hkrati prikazuje čas tehnološkega in informacijskega razvoja, ki je vplival tako na globalne, demografske kot tudi kulturne spremembe,« pravijo v TMS. »Razstava prikazuje razvoj izdelkov v povezavi s spremembami v oblikovanju in komuniciranju z javnostjo ter z nenehnim prizadevanjem za zmanjšanje porabe energije in odgovorno ravnanje z okoljem. Na ogled so gospodinjski aparati, ki so zaznamovali posamezne razvojne faze podjetja, avdio-, video-, fotografsko in grafično gradivo. Razstava je nastala na podlagi razstave Gorenje z vizijo, ki je bila na ogled v Galeriji Velenje v okviru mrežnega projekta Uf, industrija! Maribor EPK 2012.«

Razstava v TMS je dopolnjena z okoljevarstvenimi in energetskimi temami ter interaktivnim delom, ki je namenjen najmlajšim obiskovalcem. Poudarek je na tehnološkem razvoju in še posebno na razvoju varčnih gospodinjskih aparatov.

»V TMS že več let sistematično raziskujemo in predstavljamo zgodovino slovenske industrije,« dodajajo muzejski delavci. »Mnoga, nekoč uspešna podjetja danes žal ne obstajajo več. Gorenje je redka izjema, ki se uspešno bojuje z globalno konkurenco ter se uspešno razvija in nadgrajuje bogato tradicijo. Zato je bila odločitev o skupni razstavi, ki je plod uspešnega sodelovanja muzeja in podjetja, več kot logična. Naš skupni cilj je prikazati ne samo zgodovinski razvoj podjetja, temveč pomembnost tradicije in kontinuitete, vlaganja v razvoj, spodbujanja inovativnosti in drznosti ter skrbnosti in odgovornosti do okolja in uporabnika.«

V sodelovanju z Ventilatorjem besed in Gorenjem so pripravili še fotografski natečaj, razstava Gorenje na dotik pa je del spremljevalnega programa Bio 50: Zdaj. V TMS bo na ogled do 1. septembra 2015.

Deli s prijatelji