INTERPELACIJA

Gorenak zavrnil vse očitke

Objavljeno 18. december 2012 12.37 | Posodobljeno 18. december 2012 12.37 | Piše: A. L., STA

Predlagatelji naj se odločajo, ali gre za objektivno ali neposredno odgovornost za izgubo podpisov, je dejal minister za notranje zadeve.

Minister Vinko Gorenak.

LJUBLJANA – Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je v odgovoru na interpelacijo v DZ zavrnil vse očitke, ki mu jih očitajo pobudniki interpelacije. Ob tem je tudi opozoril, da do zdaj nobena od institucij, ki je preverjala ravnanje s podpisi pod pobudo za referendum o slabi banki, ni mogla ugotoviti, ali so se podpisi izgubili na MNZ ali v DZ.

Gorenak je uvodoma ocenil, da se bodo predlagatelji interpelacije morali odločiti, ali mu očitajo objektivno ali neposredno odgovornost za izgubo podpisov pod pobudo za referendum o zakonu o slabi banki, saj da to iz interpelacije ni razvidno.

Gorenak: Podpisov nisem izgubil jaz

Če mu očitajo neposredno odgovornost, Gorenak odgovarja, da bi to pomenilo, da je podpise na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) neposredno odtujil sam, to pa zavrača, saj ga, kot pravi, od 24. do 26. oktobra, ko so na ministrstvu preverjali istovetnost podpisov pod pobudo, sploh ni bilo v Ljubljani.

Opozoril je, da institucije, ki so doslej preverjale zadevo, niso mogle ugotoviti, kje so se izgubili podpisi. »Kje so se izgubili podpisi, ne vemo, prav tako tega ne vedo institucije, ki so to ugotavljale, predlagatelji pa to vedo. Neverjetno,« je dejal. Pobudnikom je tudi poočital, da skušajo z interpelacijo 'zabiti klin v koalicijo'. Zato je opozoril, da ko govori o odgovornosti DZ pri ravnanju s podpisi, ne misli na koalicijsko partnerico DL.

Priznava napake, a napake je delal tudi DZ

Pri ravnanju s podpisi je sicer po njegovi oceni prišlo do več napak tako na MNZ kot v DZ. Napaka DZ je po njegovih besedah bila, da ni preštel prevzetih podpisov, prav tako ne njihovih kopij. Napako so storili tudi pri MNZ, ker niso prešteli podpisov, ki so jih prejeli od DZ, kot tudi, ko ni preštel podpisov, preden jih je vrnil DZ, je dejal Gorenak in dodal, da podpise od zdaj naprej preštejejo.

Gorenak vedel v petek, kontrola izvedena šele v ponedeljek

Očitke, da je DZ o tem, da je podpisov pod pobudo za referendum o zakonu o slabi banki premalo, namerno obvestil tik pred iztekom roka, da tako pobudniki pobude ne bi mogli dopolniti, Gorenak zavrača. Pri tem sicer priznava, da je že v petek, 26. oktobra, vedel, da podpisov pod pobudo ni dovolj, a dodaja, da so se uslužbenci MNZ odločili za kontrolo preverjanja podpisov, ki je bila opravljena v ponedeljek, 29. oktobra.

Pravi tudi, da je takoj zatem podpisal obvestilo DZ, ki je tja potovalo še preko Štefanove in v DZ prispelo v torek, 30. oktobra, pred iztekom zakonsko določenega roka. To torej pomeni, da je MNZ spoštoval sedemdnevni rok, v katerem je treba preveriti podpise, in to je najpomembnejše, je dejal Gorenak.

Deli s prijatelji