ODDAJA

Gorenak z (ž)ledom 
nad Zvonka Fišerja

Objavljeno 06. februar 2014 19.25 | Posodobljeno 06. februar 2014 19.27 | Piše: Jadran Vatovec

Ali tožilstvo ne ukrepa enako v vseh primerih izdaje tajnosti?

Dr. Vinko Gorenak že deset mesecev čaka na odziv mag. Gorana Klemenčiča. Foto: Blaž Samec/Delo

LJUBLJANA – Ne, nekdanji notranji minister, poslanec SDS dr. Vinko Gorenak, ni prvi, ki se je kritično odzval na dokumentarno oddajo Erika Valenčiča z naslovom Koalicija sovraštva, nedavno prikazano na TV Slovenija, je pa vsekakor prvi, ki je zaradi tega pisal generalnemu državnemu tožilcu dr. Zvonku Fišerju – dopis z javnim vprašanjem mu je poslal minuli petek –, hkrati pa naslovniku tudi še ponudil, naj njegov dopis, če do zdaj samoiniciativno še ni ničesar ukrenil, smatra za kazensko ovadbo zoper neznanega storilca v zvezi s sumom storitve kaznivega dejanja izdaje uradne tajnosti.

Pokaže ga, torej ga ima

»Ali ste na osnovi dejstev, prikazanih v omenjeni oddaji RTV Slovenija, prejeli kakšno kazensko ovadbo zoper neznanega ali znanega storilca zaradi suma storitve kaznivega dejanja izdaje uradne tajnosti in od koga? Ali ste samoiniciativno uvedli predkazenski postopek zoper neznanega ali znanega storilca zaradi suma storitve kaznivega dejanja izdaje uradne tajnosti? Če nič od naštetega ne drži, moje javno vprašanje štejte za kazensko ovadbo zoper neznanega storilca zaradi suma storitve kaznivega dejanja izdaje uradne tajnosti,« je zapisal dr. Gorenak v navedenem pismu. Poslanec SDS dr. Fišerja opozarja, da je avtor dokumentarca, ki je po svojih besedah in preteklih zapisih anarhist in najmanj zagovornik levega ekstremizma in podpornik islamskega ekstremizma, v oddaji uporabil zaupno vladno poročilo o ekstremistih, ki ga je pripravila Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova): »Celo pokaže ga, kar pomeni, da ga poseduje. Ta dokument pa ima, po meni znanih podatkih iz časa, ko sem opravljal naloge ministra za notranje zadeve in sem se z njim lahko seznanil, oznake tajnosti.« Potem nadaljuje: »Spoštovani gospod generalni državni tožilec dr. Zvonko Fišer, iz vaših dosedanjih ravnanj je jasno, da ste občutljivi za sum storitve kaznivega dejanja izdaje uradne tajnosti. Kot veste, ste zelo hitro sprožili ustrezne postopke, tudi za hišno preiskavo na sedežu podjetja Politikis.si, ki naj bi se po vašem mnenju nezakonito dokopalo do zaupnega dokumenta, s katerim ste uvedli finančno preiskavo zoper Janeza Janšo.« Drugače povedano, nekdanji notranji minister poskuša preveriti, ali dr. Fišer uporablja enake vatle pri presoji ravnanj vseh potencialnih (neznanih ali znanih) storilcev kaznivega dejanja izdaje uradne tajnosti.


Na kaj se sklicuje Gorenak?

Ministrstvo za pravosodje je 9. februarja 2012, le dan pred imenovanjem vlade Janeza Janše v državnem zboru, izdalo odločbo o imenovanju Zalarjevega državnega sekretarja Boštjana Škrleca za generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva. Odločbo je tik pred odhodom z ministrske funkcije podpisal nekdanji minister Aleš Zalar na predlog generalnega državnega tožilca dr. Zvonka Fišerja, ki je komaj dva dneva pred tem (7. februarja 2012) izdal sklep o ustavitvi javnega natečaja za izbor generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva. Upravno sodišče pa je odločbo o imenovanju Škrleca za generalnega direktorja 11. decembra 2012 vendarle razglasilo za nezakonito, njegovo imenovanje pa označilo celo za »samovoljo pri izvrševanju oblasti«.
 

Bolj kot za Valenčičev dokumentarec gre dr. Gorenaku, tako kaže, za ravnanja in opustitve generalnega državnega tožilca. Kot rečeno, tudi drugi so sicer (iz različnih zornih kotov) javno problematizirali omenjeni dokumentarec ali tisto, o čemer je v njem govor – stranka Solidarnost za pravično družbo je vse demokratične politične sile pozvala k odločni drži proti pojavom neonacizma na Slovenskem, Andrej Šiško, predsednik Zveze domoljubnih društev Hervardi, pa je zoper Valenčiča vložil kazensko ovadbo prav zaradi dokumentarca (svojčas ga je ovadil že zaradi članka z naslovom Koalicija sovraštva, ki so mu ga objavili pred leti v tedniku Mladina) –, vendar pa je dr. Gorenak edini, ki je včeraj tudi na mag. Gorana Klemenčiča, predsednika Komisije za preprečevanje korupcije v odstopu, naslovil javni poziv, ki sploh ne zadeva Valenčičeve dokumentarne oddaje, se pa zato toliko bolj tiče generalnega državnega tožilca dr. Zvonka Fišerja.

Poslanec SDS predsednika KPK spomni, da mu je marca lani (še kot minister za notranje zadeve) poslal dopis, s katerim ga je opozoril na domnevno nezakonito ravnanje generalnega državnega tožilca Fišerja in nekdanjega ministra za pravosodje Aleša Zalarja v zvezi z imenovanjem Boštjana Škrleca za generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva. Dr. Gorenak predsednika KPK sprašuje, kaj je komisija storila v zvezi z omenjeno prijavo nezakonitega (koruptivnega) ravnanja, glede na to, da je od njegove prijave minilo že deset mesecev. Sodeč po obeh javnih vprašanjih (dopisih), ki ju je v le nekaj dneh poslanec SDS poslal dr. Fišerju in mag. Klemenčiču, lahko pričakujemo, da bo morda SDS že v kratkem sprožil oziroma predlagal še kaj bolj konkretnega zoper generalnega državnega tožilca.

Deli s prijatelji