ODLOČEN

Gorenak: »Premalo denarja za opremo in preveč za potne stroške«

Objavljeno 04. marec 2012 10.21 | Posodobljeno 04. marec 2012 10.22 | Piše: P. J.

»Ne moremo pristati na to, da bodo življenja policistov zaradi pomanjkljive opreme ogrožena.«

Vinko Gorenak odkriva težave na svojem ministrstvu.

LJUBLJANA – »Te dni ministri temeljito preračunavamo, kako preživeti leto 2012 ob omejitvah, ki so pred nami,« je na svojem blogu vinkogorenak.net zapisal novi notranji minister Vinko Gorenak. Priznava, da je tudi na njegovem ministrstvu na nekaterih postavkah denarja preveč, na nekaterih pa odločno premalo.

Zahteva brezhibno opremo

Minister je ugotovil, da na ministrstvu za notranje zadeve namenijo kat štirikrat več sredstev za potne stroške kot za opremo policistov. »To ni vzdržno,« je prepričan Gorenak. »Policisti opremo za svoje delo preprosto potrebujejo. Ne gre le za vsakodnevno opremo, kot so uniforme, gre tudi za zaščitna sredstva policistov, za specialno opremo, za vozila in vse ostalo. Ne moremo pristajati na to, da bi se policisti vozili v vozilih, ki bi bila na meji tehnične brezhibnosti ali kaj podobnega. Ne moremo pristati na to, da bodo življenja policistov zaradi pomanjkljive opreme ogrožena. Na take rešitve preprosto ne bom pristajal,« je odločen minister.

Previsoki potni stroški

Gorenak ugotavlja, da posamični potni stroški presegajo tudi 1500 evrov mesečno, saj se v Ljubljano in na Primorsko vozijo v službo tudi Štajerci in Prekmurci, ker domačega kadra pač ni. Novi minister pravi, da je policiji že dal jasne usmeritve, naj naredi v smislu premestitev vse potrebno, da se bodo opravile premestitve bliže domu. Ugotavlja tudi, da to vsekakor ne bo mogoče v vseh primerih, saj bi bile potem določene policijske enote pod minimumom, kar pa bi lahko ogrožalo varnost državljanov.

Ima rešitev

»Ena od rešitev, ki jo vidim, je ta, da zakonsko določimo določeno število kilometrov, ki jih bo država še plačevala za potne stroške, recimo 60 kilometrov, lahko tudi kaj več, morda 100 kilometrov.« Dodal je še, da mora zakon zajeti vse kategorije javnih uslužbencev. Zaveda se tudi, da mnogi z njegovim predlogom ne bodo zadovoljni, a je po njegovem prepričanju to nujno potrebno, da se zagotovi 12 plač v letu 2012.
 

Deli s prijatelji