KADROVANJE

Gorenak: Praprotnik dobil službo, ker je Klemenčič rekel ne

Objavljeno 15. april 2014 17.10 | Posodobljeno 15. april 2014 17.10 | Piše: P. J.

»Praprotnik je tipičen primer, eklatanten primer, kjer je dokazljivo šlo za klientelistično kadrovanje,« je dejal Vinko Gorenak.

Gorenakova usoda bo znana v torek.

LJUBLJANA – »Ni problem samo kadrovanje gospoda Praprotnika, ampak da je problem bistveno širši in zajema bistveno širše področje (nadaljevanje) kadrovanja, če temu tako rečemo. Je pa res, da je gospod Praprotnik tipičen primer, eklatanten primer, kjer je dokazljivo šlo za klientelistično kadrovanje, ker je dokazljivo šlo za korupcijo v skladu s tistim, kar pravi zakon o integriteti in preprečevanju korupcije in zato smo gospoda Praprotnika posebej izpostavili,« je v začetku obrazložitve predloga dejal poslanec Vinko Gorenak (SDS). Skupina 26 poslancev je v državnem zboru (DZ) sprožila razpravo o politiki zaposlovanja v pravnih osebah, ki so v večinski lasti države, in v zvezi z naraščajočo sistemsko korupcijo.

»Roka roko umije«

Gorenak je pojasnil, da je bilo napačno razumljeno, da bo govor le o zaposlitvi Roka Praprotnika v državni banki NLB. »Gre seveda za bistveno širši problem, ki ga zaznavamo vsaj v poslanski skupini, mislim pa, da je tudi širše zaznan in da velja za celotno področje, kjer država lahko na tak ali drugačen način kadruje. Mi smo danes lahko slišali nekatere izjave tako predsednika uprave NLB kot tudi nekaterih izrazito levo politično motiviranih in opredeljenih novinarjev, da je popolnoma nedopustno, da se DZ vmešava tako rekoč v delo KPK, da se umešava v delo uprave NLB in tako dalje.«

»Prva stvar, ki izjemno bode v oči, je kot v starem ljudskem reku »Roka roko umije«, tako je tudi v tem primeru,« je dejal Gorenak. Kot pravi, uprava NLB in nadzorni svet banke nista zakonito izbrala mednarodne organizacije, da bi pomagala pri kadrovanju vodstva NLB. Agencija naj bi bila, še preden je bila podpisana pogodba, izdala račune.

Gorenak prepričan, da lažjo

»Gospod Klemenčič je po mojih podatkih rekel ne in zato je to službo dobil gospod Rok Praprotnik, ki pa se je en teden prej, preden so odločali o tem spornem poročilu, ne boste verjeli, izločil. In ker se je izločil, ni kriv nič. Je pa v tistem času že več kot pet tednov natanko vedel, da bo postal vodja tega centra. Poglejte, torej vse to ni nobena korupcija. Tako vsaj ti trdijo gospodje. Je pa korupcija vse drugo, zaposlitev kakšne hčere gospoda Janše ali pa sina gospoda Tanka, ki niti dimnih signalov ni pošiljal na tisto podjetje. To pa je korupcija. Gospe in gospodje, ni res. Lažejo nam,« je sklenil Gorenak.

Državni sekretar na ministrstvu za finance Mitja Mavko je dejal, da se je vlada s pojavom sistemske korupcije in nevarnosti nastanka korupcije lotila resno in zelo sistematično. »Vlada je prejšnji mesec sprejela v podkrepitev svoje odločenosti za izvajanje aktivnosti na področju preprečevanja korupcije kot tudi omejevanja tveganj, ki omogočajo sistemsko korupcijo, celovit program ukrepov za preprečevanje korupcije.«

Deli s prijatelji