OBČINE

Gorenak pošolal Viranta

Objavljeno 10. julij 2013 11.55 | Posodobljeno 10. julij 2013 12.02 | Piše: D. P.

»Toda zame je bolj relevantno vprašanje, kako sposobne župane imamo, kako velike občinske uprave plačujemo in koliko evropskih sredstev so občine pridobile.«

Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak.

LJUBLJANA – »Minister Gregor Virant razmišlja in menda pripravlja vse potrebno za zmanjšanje števila občin. Pravi, da jih je 212 preveč in da Slovenija potrebuje okoli 100 občin. Pomembne so tudi mednarodne primerjave, da ne bi izumljali »tople vode«, kot pravi ljudski pregovor,« opozarja Vinko Gorenak v svojem blogu vinkogorenak.net nekdanjega strankarskega kolega.

100 jih je dovolj

Naj spomnimo, da je Virant že pred dobrim mesecem razkril novi varčevalni ukrep vlade. Po njegovih besedah bi morali določiti absolutni kriterij – vsaj 5000 prebivalcev. Tista, ki temu ne bi ustrezala, bi jo pridružili oz. ukinili. Po Virantu naj bi bilo 100 občin dovolj.

Slovenija ne odstopa

Gorenak v svoji tabelarični primerjavi ugotavlja, da imamo glede kvadratnih kilometrov nekako srednje velike občine, povprečno ima naša občina 96 kvadratnih kilometrov, veliko več občin, in to bistveno manjše, imajo Švica, Madžarska in Avstrija, pa tudi Hrvaška je blizu nas.

»Še pomembnejši pa je podatek, koliko prebivalcev živi v posamezni občini. Tu pa smo glede na evropske primerjave čisti rekorderji, kar pomeni, da v povprečju pri nas v eni občini živi kar 9523 prebivalcev, v vseh primerljivih državah pa bistveno manj, v Švici samo 2577,« dodaja Gorenak, ki ob tem s prstom kaže na vodstvo občine. »Toda zame je bolj relevantno vprašanje, kako sposobne župane imamo, kako velike občinske uprave plačujemo in koliko evropskih sredstev so občine pridobile.«

Deli s prijatelji