SPREMEMBE

Gorenak: Policija brezplačno dela za zavarovalnice

Objavljeno 29. marec 2012 21.30 | Posodobljeno 29. marec 2012 21.23 | Piše: Mo. S., STA

Vlada načrtuje spremembe nekaterih zakonov, ki so jih že poslali v medresorsko usklajevanje.

Vinko Gorenak.

LJUBLJANA – Notranji minister Vinko Gorenak se zaveda, da bo ob napovedanem nižanju plač več policistov 'padlo' na minimalno plačo. Priznava, da imajo prav in jim želi pomagati, a da ne more na vladi reči, da jim bo plačo zvišal. Poudarja še, da bo varčevalne ukrepe treba rešiti s pogajanji.

Spremembe zakonov

Izpostavil je tudi načrtovane spremembe zakonov, ki so jih po njegovih besedah že poslali v medresorsko usklajevanje. Ministrstvo ima v postopku zakon o državnem tožilstvu, novelo zakona o organizaciji in delu policije ter novelo zakona o policijskih pooblastilih. Pri zadnjem gre za dve spremembi, in sicer da tisti, ki so bili že kaznovani zaradi razgrajanja na javnih prireditvah, nanje ne bodo več smeli potovati, prav tako ne bodo smeli na to javno prireditev vstopiti.

NPU pod kriminalistično policijo

Z novelo zakona o organizaciji in delu policije bodo imenovanje generalnega direktorja policije vrnili na stari sistem, ki je veljal pred letom 2008, Nacionalni preiskovalni urad (NPU) pa zakon umešča v sklop kriminalistične policije. Glede zakona o tožilstvu je povedal, da popravljajo samo tiste člene, ki v državnotožilskem zakonu tožilstvo umeščajo pod pravosodno ministrstvo.

Policija brezplačno dela za zavarovalnice

Minister je na tem mestu izpostavil še eno spremembo. Po njegovih besedah državna policija že desetletja brezplačno dela za potrebe zavarovalnic, ki so ekonomski subjekti. Kot primer navaja prometno nezgodo z manjšo nastalo škodo, ob čemer stečejo vsi postopki, zavarovalnica pa potem izplača odškodnino. Ministrstvo bo od sprejetja zakona naprej zavarovalnicam to zaračunavalo, je pojasnil minister.

Pri odpravi administrativnih ovir je spomnil na plačilne naloge, ki jih policisti izpolnjujejo ob prekrških. Na ministrstvu so že pripravili vse potrebno, da bodo namesto 13 strani formularjev za plačilni nalog izpolnjevali le še tri, pri bagatelnih kaznivih dejanjih pa bodo namesto zdaj osmih strani izpolnili le še eno ali dve, pravi Gorenak.

Deli s prijatelji