SKUPNA TOČKA

Gorenak pod okrilje vzel Gregorja Viranta

Objavljeno 07. avgust 2013 15.22 | Posodobljeno 07. avgust 2013 15.24 | Piše: T. L.

Od Viranta zahtevajo, da se prelevi v nekakšnega Božička ali dedka Mraza, gre po širnem svetu in na skrivnosten način najde okoli 15.671 »izbrisanih« ter jih obdari s kupčkom denarja, o problematiki izbrisanih piše Gorenak.

Notranji minister Vinko Gorenak.

LJUBLJANA – Nekdanji minister za notranje zadeve Vinko Gorenak se je v novem zapisu na blogu postavil na stran svojega naslednika Gregorja Viranta, vsaj kar se tiče vprašanja izbrisanih. Pri tem spomni na Virantove nedavne izjave o tem, da je po več kot dvajsetih letih od izbrisa problem zelo težko reševati, saj so bile situacije raznolike. »Ko poslušam, recimo, jaz dobivam zgodbe iz različnih koncev, veste, od ene skrajnosti do druge. Od tega, da mi pravijo ljudje o primerih izbrisanih, ki so, ne vem, se norčevali iz samostojnosti, ki so rekli, kaj, saj to sploh ni nobena država, in so potem Slovenijo zapustili in šli nekam drugam. A veste, takemu zdaj po dvajsetih letih, ko je zaslutil neko možnost odškodnine, najbrž ne bomo plačevali odškodnine.«

'Izbrisanih' je bilo 25.671 ljudi, od tega števila si je do danes status – državljanstvo ali dovoljenje za stalno prebivanje v RS – uredilo okoli 10.000 posameznikov, še piše Gorenak. 

Virant prevzel sovražni govor SDS

Virantovo izjavo je Odbor za pravično in solidarno družbo takoj postavil v okvir »sovražnega govora SDS« in jih označil kot nekaj, kar je prestopilo meje dopustnega v demokratični družbi, spomni nekdanji minister in podpre Viranta pri mnenju, da so do odškodnine upravičeni le tisti izbrisani, ki so v Republiki Sloveniji in imajo urejeno ali državljanstvo ali dovoljenje za stalno prebivanje.

Virant v vlogi Božička ali dedka Mraza

Nasprotno pa, tako Gorenak, samooklicani Odbor za pravično in solidarno družbo »pa od njega terja, da dobesedno kjer koli na svetu poišče tiste 'izbrisane', ki nikoli po dnevu 'izbrisa' niso bili v Republiki Sloveniji in nikoli niso podali nobene pisne vloge, da bi si status uredili. To ne le da ni sprejemljivo, tudi fizično ni izvedljivo. Od Viranta zahtevajo, da se – v prenesenem smislu besede – prelevi v nekakšnega Božička ali dedka Mraza, gre po širnem svetu in na skrivnosten način najde okoli 15.671 'izbrisanih' in jih obdari s kupčkom denarja. Ker so mnogi med njimi že umrli, ni jasno, kaj naj naredi v njihovem primeru. Naj najde njihove dediče in kupček denarja pravično razdeli med njih?«

Gorenak je prepričan, da Odbor za pravično in solidarno družbo z omenjenimi zahtevami do ministra Viranta kaže, da nima nobenega stvarnega stika z realnostjo življenja ljudi v Sloveniji, z zlorabo besed »pravično in solidarno« v imenu odbora, pa povzroča namreč nove delitve in še večje krivice. 

Deli s prijatelji