PREDLOG

Gorenak in Pličanič v boju za tožilstvo

Objavljeno 22. februar 2012 23.26 | Posodobljeno 22. februar 2012 23.26 | Piše: P. J.

Svet stranke je soglasno podprl Pličaničev predlog, Gorenak mu ni naklonjen.

Pličanič in Gorenak sta na nasprotnih bregovih glede vprašanja tožilstva.

LJUBLJANA – Svet Državljanske liste Gregorja Viranta je podprl predlog pravosodnega ministra Senka Pličaniča, ki predlaga spremembo koalicijske pogodbe. Pličanič si želi, da bi se tožilstvo vrnilo pod pravosodni resor. Vinko Gorenak in Senko Pličanič sta svoje poglede predstavila v Odmevih.

Videz neodvisnosti je treba ohraniti

»Naša vlada je protikrizna, in če želi doseči učinkovite in vidne spremembe, je potrebno, da se ta videz neodvisnosti ohrani. Če želimo biti v razmerju do sodstva in pravosodja uspešni, mora videz neodvisnosti ohraniti,« je dejal Pličanič.

»Situacija je taka, da združitev tožilstva z ministrstvom ni bila v našem programu. Argumenti Gregorja Viranta so me v pogajanjih prepričali in v dvajsetih letih se na področju ni nič spremenilo.« Gorenak je dejal, da se o tem ne bo odločal sam, ampak da se bodo dogovorili skupaj v vodstvu stranke. »Mislim, da ima Fišer več proti SDS in mojemu priimku kot proti temu, da je tožilstvo pod notranjim ministrstvom.«

Se bo MNZ selil na Litostrojsko?

»Stranka DLGV je predlagala združitev notranjega in pravosodnega ministrstva, s tem je bil predlog povezan. Odziv strokovne javnosti, ki ni del pravosodja, je bil, da temu nasprotujejo iz mnogih razlogov. Tožilstvo je pristojno tudi za kazniva dejanja policistov, zato je bolje, da tožilstvo ostane na pravosodju,« je dejal Pličanič.

Po besedah Pličaniča se bosta z Gorenakom sestala in dogovorila o namestitvi notranjega ministrstva. Gorenak pa je dejal, da je nujno prekiniti sodelovanje s Pogačarjem in oditi z Dimičeve, kjer se trenutno nahaja ministrstvo.

Deli s prijatelji