PLAGIATORSTVO?

Gorenak o Bratuškovi: To je sramota

Objavljeno 19. marec 2013 19.11 | Posodobljeno 19. marec 2013 19.11 | Piše: Mo. S.

Notranji minister ugotavlja, da je nad odnosom politike do domnevnega plagiatorstva že zdavnaj obupal.

LJUBLJANA – Na fakulteti za družbene vede še ugotavljajo, ali je šlo v primeru mandatarke Alenke Bratušek in njenega magistrskega dela za plagiatorstvo. Slednje je za notranjega ministra Vinka Gorenaka popolnoma nesprejemljivo »ne glede na to, kdo je oziroma naj bi bil plagiator«. Kot je zapisal v svojem blogu, ne ve, ali je naključje ali pač ne, da kot predavatelj na fakulteti za varnostne vede že od leta 2005 uvodne štiri ure namenja načinu pisanja seminarskih in diplomskih nalog – s poudarkom na citiranju literature.

Dvojna merila

Je pa, kot pravi, »nad odnosom politike do tega vprašanja tako ali tako že zdavnaj obupal /.../ Dvojna merila, prilagojena trenutnim potrebam in domnevnemu plagiatorju, je edino merilo političnega presojanja tega še kako pomembnega vprašanja. Kako bi drugače ocenil to vprašanje, če samo pomislim na poslanca PS Ambrožiča, ki ga je PS takoj izločila in pozvala k odstopu, na drugi strani pa popolnoma drugačen odnos iste stranke do mandatarke Bratuškove,« dodaja.

Meni, da je v teh primerih nekoliko nenavaden tudi odnos univerz in fakultet, saj na eni strani zaščitijo mentorje in vso morebitno krivdo zvalijo na kandidate oziroma diplomante: »Kot da mentorji s tem ne bi imeli prav nič, kar je popolno sprenevedanje. Mentorji so (smo) popolnoma soodgovorni za izdelek študentov.« Po njegovem je sicer res težko prepoznati vsak plagiatorski stavek, vendar pa je nesprejemljivo, da študent v poglavju literatura navede polovico virov več, kot jih je uporabil v besedilu, medtem pa tega nihče ne opazi.

Sramota zanjo in za mentorja

»Temeljito sem prebral magisterij Bratuškove in zato lahko kompetentno rečem, ne da bi presojal plagiatorstvo, da je to sramota tako za mentorja kot zanjo in navsezadnje tudi za komisijo, pred katero je zagovarjala svojo nalogo,« je še dodal.

Deli s prijatelji