PRODAMO, KUPIMO

Gorenak kupuje patruljna vozila, Hojs pa strelivo

Objavljeno 13. april 2012 10.56 | Posodobljeno 13. april 2012 10.57 | Piše: P. J.

Vlada želi s prodajo premičnin in nepremičnin zaslužiti.

LJUBLJANA – Država naj bi v letošnjem letu s prodajami nepremičnin, zemljišč in premičnin zaslužila 40 milijonov evrov. V odloku vlada načrtuje 150 milijonov evrov prihodkov s prodajo stvarnega premoženja in oddajo nepremičnin. 110,1 milijona evrov pa naj bi porabili za nakupe novega stvarnega premoženja in najame prostorov, poročajo Finance.

Bo prodaja uspešna?

Na včerajšnji seji vlade so sprejeli sklep, da prodajo vladno letalo falcon, ki naj bi bilo ocenjeno na 14.817.715 evrov. Lani so stroški za pilota in kopilote ter za polete, ki so bili opravljeni v zadnjih mesecih 2010 in letu 2011, znašali 80.771,12 evra. Zaslužili bi lahko tudi s prodajo radarja, kupljenega leta 1994. Analogni radarski sistem Routeman AR 51 dolgega dosega je namreč v Sloveniji ali EU neuporaben. Načrtujejo tudi prodajo dveh radarjev AN/TPS-70, ki ju ministrstvo za obrambo ne potrebuje več, ker je država kupila nove. S prodajo teh radarjev bi lahko zaslužili 2,5 milijona evrov.

Načrtujejo tudi prodajo gradu Otočec in stavb s statusom kulturnega spomenika ter pripadajočih zemljišč. Cilj prodaje je zagotoviti primernejšo uporabo in znižanje stroškov proračuna za vzdrževanje. Tu si obetajo približno 15 milijonov evrov.

 

Prodajajo tudi gradove: Otočec za 5,6 mio. evrov, Brol za 2,2 mio., Bizeljsko za 1,5 mio., Šrajbarski turn za 1,3 mio., Gradec za 1,3 mio. in grad Viltuš za 1 milijon evrov.

Vojska kupuje strelivo

Državni organi naj bi za 54,6 milijona evrov dokupili novega premičnega premoženja. Slovenska vojska bi od tega porabila kar 27,1 milijona. 7,86 milijona bi porabili za nakup kompleta streliva za kolektivno oborožitev, kot so minometi in protioklepne rakete. V Slovenski vojski pravijo, da je bil načrt nabav izdelan že v preteklih letih. 2,5 milijona bi porabili za uniforme, 1,5 milijona pa za nadgradnjo helikopterjev. Nakupili bi tudi opremo za tehnično varovanje objektov vojske, čelade za vojsko, rekonstruirali ograje na objektih vojske. Uprava za zaščito in reševanje bi kupila ekološko plovilo za reševanje in sirene.

Gorenakovo ministrstvo bi kupilo 65 novih patruljnih vozil. Ministrstvo za izobraževaje, znanost, kulturo in šport bi nabavilo pohištveno opremo in rešilni čoln. Ministrstvo za finance in Durs pa bi 890 tisoč evrov porabila za posodobitev informacijskega sistema.

V najemu tudi morje

Nove opreme si želijo tudi v Agenciji za okolje, ki bi 4,93 milijona evrov namenila za opazovanje in meritve voda ter vremena. Varnostna agencija Sova bi za 750 tisoč evrov posodobila tehnično opremo in sisteme za izvajanje posebnih oblik pridobivanja podatkov.

Država bo letos poskušala prodati tudi več stanovanj, zemljišč, poslovne prostore, počitniške zmogljivosti in hlev. Ministrstvo za obrambo prodaja za 20 milijonov nepremičnin. V večini naj bi šlo za prodajo stanovanj, katerih obnova bi bila negospodarna. Turk naj bi prodajal dva apartmaja v Stinici na Hrvaškem, Filmski studio Viba kompleks Fornače in direkcija za ceste več nepremičnin v Logarski dolini. Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport naj bi imelo v najemu tudi tisoč kvadratnih metrov morja v Portorožu, kar naj bi stalo 100 tisoč evrov. Najem naj bi bil potreben zaradi zahtev standarda EU za varnost plovbe. 

Deli s prijatelji