UDAR

Gorenak: Jasno je, da so bile vstaje levo politično motivirane

Objavljeno 28. april 2013 12.18 | Posodobljeno 28. april 2013 12.18 | Piše: P. J.

Meni, da je odgovor na vprašanje, ali gre za sodobno in prikrito obliko moderna državnega udara, na dlani.

Gorenakova usoda bo znana v torek.

LJUBLJANA – »Zame je bilo nasilno dogajanje na protestih tako v Mariboru kot tudi v Ljubljani tisto najbolj problematično, zaradi česar je policija uporabila tudi plinska sredstva in celo vodni top. To je bil čas, ki je bil tako za policijo kot tudi zame kot pristojnega ministra najbolj zahteven,« je na svojem blogu na vinkogorenak.net zapisal bivši notranji minister Vinko Gorenak.

Janša glavna tarča vstajnikov

Šlo je za vprašanje življenj, tako državljanov kot tudi policistov, je zapisal. Ob tem se po njegovem sprožajo mnoga vprašanja, zahteva pa se tudi natančen in precizen odziv policije. Meni, da je generalni direktor policije, ki je neposredno vodil varovanje nasilnih demonstracij, ravnal preudarno.

Kljub temu da Gorenak včerajšnje vstaje ni spremljal od blizu, pa je, kot pravi, dobil odgovore na mnoga vprašanja. »Kakor koli so tako imenovani 'vstajniki' želeli ostati politično nevtralni in so na besedni ravni nasprotovali tako Jankoviču kot Janši, je današnja peščica 'ljudskih vstajnikov' dokaz, da so na neki način svoje že dosegli. Ni mogoče mimo dejstva, da sta bila na dosedanjih 'ljudskih vstajah' glavna tarča Janez Janša in njegova vlada.«

Rad bi odgovore

Spomnil je na transparent pred ljubljanskim magistratom, na katerem je pisalo »Zoki lopov, radi te imamo«. Verjame, da so bili protesti levo politično motivirani, njihov cilj pa je bil le vlada Janeza Janše. »Pod krinko ljudske spontanosti so se za organizatorji skrivali nihče drug kot propadli levi politiki, njihovi zagrizeni podporniki ali tisti, ki v parlament niti niso prišli.« Meni, da je odgovor na vprašanje, ali gre za sodobno in prikrito obliko moderna državnega udara, na dlani.

Za konec je nekdanji minister za notranje zadeve še zapisal, da mnoga vprašanja, povezana z nasiljem na demonstracijah, ostajajo odprta. Vseeno pa upa, da bodo preiskovalci prišli do uradnih odgovorov. 

Deli s prijatelji