O REFERENDUMU

Gorenak: Gre za rezultat čistega napuha koalicije

Objavljeno 02. april 2014 20.42 | Posodobljeno 02. april 2014 20.42 | Piše: Mo. S.

Jani Möderndorfer pravi, da z izvedbo referenduma, ki bi potekal istočasno kot volitve v Evropski parlament, ne bi privarčevali nič.

Jani Möderndorfer in Vinko Gorenak.

LJUBLJANA – Po burni razpravi v državnem zboru (DZ) in odločitvi, da bomo o noveli arhivskega zakona odločali na referendumu, ki bo 4. maja, se v javnosti krešejo argumenti za in proti temu, da bo referendum samostojen in ne na isti dan kot volitve v Evropski parlament. 

Samostojni referendum res dražji, a »zakon je jasen«

Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer je v Odmevih na nacionalni televiziji pojasnil, da to ne bo prvi referendum, danes pa so v DZ poslušali zgolj to, da denarja za njegovo izvedbo ni. Dodal je še, da v primeru referenduma, ki bi potekal istočasno kot volitve v Evropski parlament, ne bi privarčevali nič.

Kljub njegovim besedam se v javnosti pojavlja informacija, da bo samostojni referendum za 2,2 milijona evrov dražji od sočasnega, v zvezi s tem pa Möderndorfer odgovarja, da je zakon zelo jasen. Če bi namreč hoteli referendum izvesti 25. maja, bi v DZ potrebovali dvotretjinsko večino, tako pa so potrebovali le navadno. »Referendum si zasluži svoj dan glede na to, da gre za ljudsko iniciativo, zato ne želimo, da se ta referendum meša z evropskimi volitvami,« je še povedal.

Ob tem je posvaril še na to, da je stranka SDS »sproducirala pet referendumov in za to porabila 17 milijonov evrov, pa se takrat nihče ni skliceval na potrošnjo in porabo sredstev«.

»Koalicija bo neposredno vplivala na volilni rezultat«

Poslanec SDS Vinko Gorenak v nasprotju z njim meni, da je številka 2,2 milijona evrov rezultat »čistega napuha koalicije«. Dodal je, da niso pogojevali datuma 25. maj, je pa prepričan, da bi v tem primeru prihranili.

Poslanci SDS so dejali, da bodo na ustavno sodišče naslovili tudi zahtevo za presojo, Gorenak pa je ob tem pojasnil, da lahko ustavno sodišče priprave na referendum zaustavi. Kot pravi, bodo svojo zahtevo naslovili kot nujno, sodišče pa lahko odloči v treh dneh in zadrži izvajanje referenduma.

Koalicijski odločitvi pa poleg finančnih razmer očita zlasti to, da bodo »4. maja neposredno vplivali na volilno udeležbo, s tem pa tudi na volilni rezultat«.

Deli s prijatelji