PODPISI

Gorenak bi lahko 
ugovarjal dve uri

Objavljeno 15. november 2012 13.12 | Posodobljeno 15. november 2012 13.12 | Piše: Jadran Vatovec

Interpelacija bi lahko pomenila kar začetek konca koalicije?

V Pozitivni Sloveniji ne bi nasprotovali drugačni vladni koaliciji, kot je zdajšnja (foto: Blaž Samec).

LJUBLJANA – Samo slepi ne opazijo vnebovpijočega sprenevedanja, povezanega s skrajnim rokom, ki se je iztekel včeraj in ki ga je predsednik opozicijske Pozitivne Slovenije Zoran Janković določil predsedniku vlade Janezu Janši, ko ga je pozval, naj pove, ali bo sam odstavil notranjega ministra dr. Vinka Gorenaka ali pa mora poslanska skupina največje opozicijske stranke proti notranjemu ministru vložiti interpelacijo in potem (po razpravi o interpelaciji) predlagati še Gorenakovo razrešitev.

Če naštejemo le najočitnejše lepotne napake, ki krasijo tokratno interpelacijsko napoved: čemu bi kdor koli proti nekemu ministru vlagal interpelacijo, če že vnaprej ve, da obdolženec zagotovo ni kršil ne ustave ne zakona? Zakaj bi ga interpelirali, če celo predstavniki opozicije (denimo predstavniki Lukšičevega SD) priznavajo, da dr. Gorenak najbrž ni mogel imeti vpliva na to, da se je na poti iz državnega zbora do notranjega ministrstva (ali morda pozneje, na poti z notranjega ministrstva do državnega zbora?) izgubil del podpisov, ki jih je pod pobudo za začetek zbiranja podpisov za referendumsko zahtevo zbral Sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije?

Kot da ve, kdo je vlomilec

Kako da opozicijskih gromovnikov, ki jih tako zelo vznemirja razmišljanje o interpelaciji, ni zmotilo tisto, kar je javno, jasno in glasno priznala generalna sekretarka državnega zbora Mojca Prelesnik? Povedala je namreč, da v državnem zboru žal res ne evidentirajo (da si ne zapišejo) natančnega števila listov s podpisi, ki jih vlagajo referendumski pobudniki, niti skupnega števila podpisov, jih pa zato vsakič v skladu z ustaljeno prakso pošljejo notranjemu ministrstvu v preverjanje. No, še pred tem naredijo fotokopijo celotnega paketa, ki pač vsebuje vložene liste s podpisi.

Hecno, ja, Prelesnikovi, ki trdi, da njeni podrejeni pri delu s podpisi »niso storili nobene formalne napake«, opozicija ne zameri, ko poskuša biti ironična: »Kar naenkrat, kot da ni več kriv vlomilec, ki je v hišo vlomil, temveč lastnik hiše, ker ni pred tem namestil dovolj močnih ključavnic.« In kdo naj bi bil vlomilec? Minister Gorenak?


Le teorija zarote ali kaj več?

Da imajo v Sloveniji ad hoc analitiki dnevnopolitičnih zapletov bujno domišljijo predvsem takrat, ko si je treba izmišljati najneverjetnejše teorije zarote, je že dolgo znano. Trenutno, denimo, po kuloarjih kroži tale špekulacija: menda bo Pozitivni Sloveniji v specialni vojni zaradi sumljivega izginotja sindikalnih podpisov nazadnje vendarle uspelo dr. Gregorja Viranta prepričati, da bodo zanj oblačila predsednika parlamenta (za dr. Janeza Šušteršiča in dr. Senka Pličaniča pa oblačila finančnega oziroma pravosodnega ministra) pretesna tako dolgo, dokler ne bo pripravljen zapustiti zdajšnje Janševe vladne koalicije. O smotrnosti oblikovanja »povsem drugačne« koalicije, ki bi jo sestavljale le tri parlamentarne stranke, Pozitivna Slovenija, SD in Državljanska lista, naj bi Viranta in njegove sodelavce prepričali najpozneje do konca leta.

Izjave Prelesnikove Pozitivne Slovenije ne motijo, kljub temu pa so že obsodili njenega šefa, predsednika parlamenta dr. Gregorja Viranta: prepričani so, da bi moral odstopiti zaradi svoje objektivne politične odgovornosti. Odgovornosti za kaj? Za to, da je nemudoma in odločno zaščitil pravico referendumskih pobudnikov (članov Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije) in napovedal, da bo kljub zapletu s podpisi oziroma prav zaradi njega določil rok za zbiranje podpisov za referendumsko zahtevo?

Ali pa mogoče zato, ker je med najzaslužnejšimi, da trenutno potekajo kar štiri vzporedne preiskave, ki naj bi razkrile, kdo je bil v resnici kriv za izginotje podpisov?

Mimogrede, notranji minister dr. Vinko Gorenak je takoj deponiral svojo odstopno izjavo in obljubil, da bo zagotovo odstopil, če bodo preiskave, ki še potekajo, pokazale, da je njegovo (notranje) ministrstvo odgovorno za to, da so se podpisi izgubili. Je pa resda na svojem blogu www.vinkogorenak.net tudi že zapisal: »Interpelacije se seveda ne bojim, prej bi dejal nasprotno. Kar dve uri javnega nastopa mi bosta omogočili učinkovito zavrnitev očitkov.« In dodal: »Ko bom naredil napako sam ali jo bodo naredili moji podrejeni, interpelacije ne bo. V tem primeru bom sam ponudil odstop. Poštenost in odgovornost do mojih volivcev veljata.«

Deli s prijatelji