SHOD

Gombočeva v akciji na Koroškem, SDS o spominih na Miloševićevo Srbijo

Objavljeno 06. februar 2013 14.26 | Posodobljeno 06. februar 2013 15.19 | Piše: T. L.

Predsednik mestnega odbora SDS Novo mesto Kekec od članov izvršilnega odbora stranke zahteva, da vsak poleg svoje udeležbe zagotovi še najmanj tri udeležence za petkov shod.

Stranka SDS

LJUBLJANA – O dveh shodih, ki se bosta v petek odvila na ljubljanskem Kongresnem trgu – 3. vseslovenski ljudski vstaji in shodu Zbora za republiko –, je bilo napisano in izrečeno že marsikaj in še več očitno bo. Jedro 'nesporazuma' nasprotnikov in podpornikov vlade je v trditvah stranke SDS, da niso organizatorji shoda, ki ga za isti dan, kot je napovedana vseslovenska ljudska vstaja, pripravlja Zbor za republiko. A članstvo stranke SDS se bo shoda očitno (in glede na sporočilo stranke, o katerem pišemo nekaj vrstic niže) z veseljem udeležilo.

Kot zadnji v vrsti pa nasprotnike vlade razburja dokument iz vrst novomeške SDS, ki so ga prejeli v uredništvu Novomeškega Čuvarja, ki ga sicer ureja Uroš Lubej, javnosti poznan podpornik tako imenovanih vseslovenskih vstaj. 

Člani SDS na shod, stranki še poimenski seznam

Iz elektronskega sporočila je razvidno, da predsednik mestnega odbora SDS Novo mesto in državni svetnik Bojan Kekec od članov novomeškega izvršilnega odbora stranke zahteva, da vsak član stranke poleg svoje udeležbe zagotoviti še najmanj tri udeležence za petkov shod. Kekec pa je na včerajšnjem sestanku zahteval tudi poimenski seznam.

Bojana Kekca na telefon danes kljub večkratnim klicem nismo mogli priklicati, da bi preverili avtentičnost dokumenta. O omenjeni elektronski pošti pa prav tako ni nič vedel Ivan Grill, s katerim smo govorili in ki je naveden med prejemniki elektronskega sporočila. Pravi, da sporočila ni videl in da uporablja več elektronskih predalov.

Na spletni strani SDS so se odzvali na Novomeškega Čuvarja, poleg tega pa javnosti sporočili, da se bodo članice in člani SDS v skladu z ustavo in zakoni prijavljenega ter organiziranega shoda Zbora za republiko z veseljem udeležili.

SDS o spominih na Miloševićevo Srbijo

»Podpisnik raznih peticij zunajparlamentarne politične stranke Gregor Golobič in soorganizator neprijavljenih protestov v državi je na svoji spletni strani objavil interne dokumente lokalnega odbora SDS in jih opremil z naslovom: 'Osupljivi dokumenti SDS: člani stranke morajo prinesti poimenski seznam vsaj treh ljudi, ki bodo šli na shod Zbora za republiko'. Osupljivi niso dokumenti, osupljiva je lahkotnost, s katero organizatorji neprijavljenih, ilegalnih protestov in večina medijskega prostora odreka podpornikom slovenske pomladi ustavno zagotovljene človekove pravice in temeljne svoboščine. Ustava Republike Slovenije namreč v 39. členu zagotavlja svobodo izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja. Vsakdo lahko svobodno zbira, sprejema in širi vesti in mnenja. V 42. členu pa Ustava določa, da je zagotovljena pravica do mirnega zbiranja in do javnih zborovanj. Vsakdo ima pravico, da se svobodno združuje z drugimi. Demoniziranje kulturnega, mirnega in v skladu z normami pravne države prijavljenega zborovanja, ki se ga gredo politični organizatorji neprijavljenih protestov in večina medijskega prostora, v resnici najbolj spominja na Miloševićevo Srbijo. Tako kot tedaj v Srbiji, so danes v Sloveniji prisotne politična instrumentaliziranost, ideološka zadrtost, agresivnost in nestrpnost medijev do drugače mislečih. Osupljiv je medijski molk ob pozivanju h pokolu kristjanov, ki se je pojavil minuli teden v Ljubljani. Osupljiv je molk ob netenju sovražnosti in pozivanju k nasilju zoper drugače misleče,« še sporočajo iz SDS.

SDS bo »kot vedno branila ustavno pravico do mirnega zborovanja ter ustavno zagotovljene človekove pravice in temeljne svoboščine. Te pravice smo vedno priznavali vsem, zato je povsem jasno, da ne bomo nikomur dovolili, da posega vanje. Še najmanj napol ilegalnim organizatorjem samozvane ljudske vstaje,« v odzivu pišejo v stranki. V SDS so za STA potrdili, da bo premier Janez Janša v petek nagovoril udeležence petkovega shoda Zbora za republiko. 

Gombočeva v akciji na Koroškem

Po poročanju Dnevnika pa je na skrivni lokaciji ob še neznani uri Alenka Koren Gomboc, sicer predsednica koroške regije stranke SDS, za nocoj sklicala sejo vseh predsednikov občinskih odborov SDS na Koroškem. Pogovarjali naj bi se o tem, kako pripeljati ljudi na petkov Zbor za republiko v Ljubljano, nič pa o poslankinih prekrških, zaradi katerih je morala (sicer elegantno in po skorajšnji vrnitvi Ljuba Žnidarja v parlament, ki ga je nadomestila po njegovem odhodu na ministrstvo za infrastrukturo) zapustiti poslanske klopi. 

Deli s prijatelji