NADOMESTILA

Golobič ostal brez, Gantar pa v penzijo

Objavljeno 22. avgust 2012 09.45 | Posodobljeno 22. avgust 2012 09.35 | Piše: D. P., STA

Mitja Gaspari, Franci Križanič, Dorijan Marušič in Aleš Zalar bodo nadomestilo prejemali vseh osem mesecev.

Pavel Gantar ni več predsednik DZ

LJUBLJANA – Po uveljavitvi novele zakona o poslancih z današnjim dnem pravica do prejemanja nadomestila po zaključku mandata poteče sedmim nekdanjim poslancem, medtem ko jih bo osem nadomestilo prejemalo še tri oziroma štiri mesece. Prav tako nadomestilo še vedno prejema osem nekdanjih ministrov.

Skrajšanje in zmanjšanje

Novela zakona o poslancih, ki se je začela uporabljati s 1.avgustom, namreč skrajšuje dolžino prejemanja poslanskega nadomestila z enega leta na šest mesecev. Izjema so tisti poslanci z več zaporednimi mandati. Vsem pa se višina nadomestila zniža za 20 odstotkov. Tistim z dvema mandatoma se bo čas prejemanja nadomestila podaljšal za tri mesece, torej na enajst mesecev, nekdanji poslanci s tremi ali z več mandati pa ga bodo prejemali eno leto.

Konec za njih

Z današnjim dnem bo tako brez pravice do nadomestila ostalo sedem nekdanjih poslancev: Bogdan Čepič, Gregor Golobič, Miran Györek, Franco Juri, Franci Kek, Gvido Kres in Tadej Slapnik. Tako bodo v naslednjem mesecu prejeli nadomestilo plače do 22. avgusta.

Šesterica ohranila evre

Šest pa jih bo nadomestilo prejemalo še naprej, saj so v parlamentu sedeli več zaporednih mandatov. Alojz Posedel, Vili Rezman in Milenko Ziherl, ki so bili poslanci dva zaporedna mandata, bodo do nadomestila plače upravičeni še do 22. novembra. Anton Anderlič, Bogdan Barovič in Ljubo Germič, ki so v državnem zboru presedeli tri mandate ali več, pa do 22. decembra.

Pavel Gantar bo nadomestilo predvidoma prejemal za čas do 25. oktobra, ko naj bi se upokojil, Andrej Magajna pa se bo predvidoma upokojil mesec dni pozneje.

Ministri do 11. oktobra

Do nadomestila po prenehanju funkcije so poleg poslancev upravičeni tudi nekdanji ministri, ki se jim čas prejemanja nadomestila prav tako skrajšuje na osem mesecev. Trenutno ga prejema še osem nekdanjih ministrov. Mitja Gaspari, Franci Križanič, Dorijan Marušič in Aleš Zalar bodo nadomestilo predvidoma prejemali vseh osem mesecev, torej do 11. oktobra.

Nekoliko prej, 30. septembra, pa bodo nadomestilo nehali prejemati Ljubica Jelušič, Igor Lukšič, Ivan Svetlik in Patrick Vlačič, ki naj bi se z oktobrom vrnili na predavateljska mesta na fakultete. Roku Žarniću pa se je pravica iztekla 31. julija, saj ni podal vloge za prejemanje nadomestila po novem zakonu.

Deli s prijatelji