NA KOŽO

Golobič, Erjavec, Janković, Simčič

Objavljeno 08. marec 2012 23.15 | Posodobljeno 08. marec 2012 23.20 | Piše: Jadran Vatovec

Tudi Pahor je etična merila upošteval le takrat, ko je bilo zaželeno razrešiti Erjavca.

Jadran Vatovec (foto: S. N.).

Okrožno državno tožilstvo je potrdilo, da je srednješolsko spričevalo poslanca Ivana Simčiča ponarejeno. Ali to pomeni, da pravna država pri nas vendarle deluje?

Ni tako preprosto

Državno tožilstvo je sum glede njegovega spričevala potrdilo že leta 2007 v predkazenskem postopku. A že takrat, pred petimi leti, ni moglo ničesar drugega ukreniti, saj je vedelo, da je primer po 15 letih – zastaral. Jasno pa je bilo, da je srednješolsko spričevalo ponarejeno: Simčič je zaradi tega celo izgubil službo na obrambnem ministrstvu. Mar ne bi bilo na moč nenavadno, če bi lani, pred predčasnimi volitvami, volivcem v svojem volilnem okraju pojasnjeval, zakaj je pred štirimi leti moral oditi iz Morsa?

Da ne bo pomote, lepo bi bilo, če bi bila etika (lahko) pomembnejša od pravnih interpretacij in izgovorov. Na primer: ko je računsko sodišče svojčas (zaradi neustreznega ločenega zbiranja odpadkov) izreklo negativno mnenje ministrstvu za okolje in prostor, je hkrati premierja Boruta Pahorja pozvalo, naj odstavi ministra Karla Erjavca. Pahor je poziv upošteval »v imenu višjih etičnih standardov«. Ki jih je upošteval samo takrat, ko je bilo primerno (zaželeno) odstaviti Erjavca.

Drugi primer

Gregorju Golobiču je bilo po več mesecih menda žal, da je pred volitvami 2008 lagal medijem, volivce pa zavajal, da nima lastniškega deleža v nizozemski Ultra SUM, lastnici slovenske Ultre. Tisti, ki bi danes najraje linčali Simčiča, so bili ganjeni. Ker se je njihov »fejst fant« pokesal. Člani vodstva Zaresa (razen dr. Mateja Lahovnika) so v posebni izjavi za javnost priznali, da bi tudi oni lagali, če bi le bili pred volitvami 2008 v Golobičevi koži. Tretji primer: pred dnevi smo izvedeli, da je računsko sodišče Mestni občini Ljubljana (Mol) izreklo negativno mnenje zato, ker je v času županovanja Zorana Jankovića brez cenitve, ki jo zahteva zakon, prodajala zemljišča, vredna »zgolj« nekaj milijonov evrov. In? Janković je dejal, da se ne more strinjati z mnenjem računskega sodišča, da je šlo (po njegovem mnenju) le za manj pomembne, formalne nepravilnosti, da je on ves čas gospodarno vodil Mol. Epilog? Kot da se nič ne bi zgodilo. Simčič pa očitno ni Janković. 

Deli s prijatelji