KATASTROFA

Golobič: Afera Teš 6 je Patria Pahorjeve vlade

Objavljeno 20. julij 2013 13.10 | Posodobljeno 20. julij 2013 15.29 | Piše: STA, T. L.

Gregor Golobič poleg ekipe Uroša Rotnika za glavna krivca za katastrofo s Tešem krivi Boruta Meha in Mateja Lahovnika. Okrcal je tudi aktualno politično sceno.

Gregor Golobič

MARIBOR – Nekdanjega prvaka Zaresa Gregorja Golobiča to, da se je naložba v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) znova podražila za dobrih 100 milijonov evrov, ni presenetilo. »Ves čas se poskuša pomesti z mize temeljno vprašanje, ali bo Teš 6 kadar koli sploh kaj drugega kot sežigalnica evrov,« je povedal v pogovoru za sobotno prilogo Večera.

Po njegovem mnenju sta v zgodbi o Teš 6, ki mu je Zares močno nasprotoval, Borut Meh, nekdanji vodilni Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), in Matej Lahovnik, nekdanji član Zaresa in nekdanji Zaresov minister v vladi Boruta Pahorja, poleg ekipe nekdanjega direktorja Teša Uroša Rotnika »najodgovornejša za to, da je ta zavoženi projekt prišel tako daleč. Zato sem rekel, da je afera Teš 6 Patria Pahorjeve vlade«.

Golobič, prav tako nekdanji minister v Pahorjevi vladi, je bil kritičen do Lahovnika kot nekdanjega resornega ministra, ker ta ni prej ukrepal.

V Sloveniji sta, kot je orisal, dva energetska lobija. »Eden zaseda posavski prostor, njegov protagonist je Andrej Vizjak, pomemben politični akter je tudi Franc Bogovič, in ni naključje, da oba ob imenovanju nista imela pripomb na aktualnega ministra Omerzela, ki tudi prihaja iz tega prostora. Na drugi strani je šaleški lobi /.../ V tem lobiju je bil najbolj izpostavljena figura bivši direktor Teša Rotnik.«

Sistemska korupcija kot del normalne politike

Golobič je spomnil tudi, da je predsednik Desusa Karl Erjavec pred volitvami javno izjavil, da so proti projektu samo tisti, ki niso nič dobili. »Kaj je s tem rekel? Da so tisti, ki so za, nekaj očitno dobili. Ampak tega ni nihče problematiziral. In to je stanje duha v Sloveniji. To je definicija sistemske korupcije. To je normala politike,« je dejal.

Pravna država je začela delovati

To, da sedajo na zatožno klop tudi taki ljudje, kot so Janša, Bavčar, Kangler, je ocenil z besedami, da je »pravna država začela polno delovati«. Politika se je vedno rada pritoževala nad pravosodjem, da obsoja samo kurje tatove. Zdaj pa je očitno spet izjemno nezadovoljna, je ocenil.

»To ilustrira piromanstvo politike, ki v resnici noče reševati problemov, ampak jih ohranjati kot iskro za podžiganje,« je navedel in dodal, da politika ne operira z dejstvi, ampak z žetoni. »Odnos do Teša 6 je politični žeton, odnos do pravosodja prav tako ali pa, denimo, v preteklosti odnos do reševanja meje s Hrvaško.«


»Pahorjeva edina želja: politični hat-trick«

Na vprašanje, ali si politika lahko privošči poldrugo milijardo evrov drag politični žeton v obliki Teš 6 v času krize, Golobič odgovarja, da politika s tem le pridobiva finance in simpatizerje ter škoduje nasprotnikom, medtem ko je posledica za državljane ne zanimajo. Trdi, da bi morali projekt ustaviti, pospešiti korupcijske preiskave in uveljavljati ničnost pogodbe. »Vsak mesec odlašanja poslabšuje stanje. V času, ko smo bili v vladi, ni nihče hotel niti slišati kaj takega. Takrat bi nas stalo veliko manj.«

Golobič poudarja, da pri vsem skupaj ne gre le za vprašanje politike. »Človek, ki je imel možnost in dolžnost ukrepati, je bil namreč medtem na podlagi simpatičnega programa hobby izvoljen za predsednika države. Zato je pravo vprašanje, v čem sta sploh še ambicija te nacije in smisel države. Se res izčrpa z realizacijo otroške želje nekoga, ki je želel kot prvi in edini doseči politični hat-trick in postati predsednik parlamenta, vlade in države?«

Pravi, da je Teš 6 simptom neodgovornosti politike, ki je zaradi svojih kratkoročnih interesov pripravljena kolaborirati z različnimi lobiji in barantati z javnim interesom. Teš je dobesedno vrh ledene gor, je princip delovanja teh sfer, je jasen Golobič.

 

Dotaknil se je tudi delovanja EU in ocenil, da ne moremo biti zadovoljni ne s tem, kako Evropa funkcionira, ne z vlogo Slovenije v Evropi, ki da je servilna in nima nobene iniciative. Ob kritiki EU je izpostavil »neprijetno podobo« evropskega komisarja za gospodarske in denarne zadeve Ollija Rehna, ki se »muči z izrekanjem bebavih stavkov, v katere še sam ne verjame«.

Janševa radikalizacija je početje obupanca pred zatonom

Pokomentiral je tudi delovanje prvaka SDS Janeza Janše, ki da »izvaja ideološko radikalizacijo, kar gre razumeti kot početje obupanca, ki je pripravljen in hoče pred svojim zatonom narediti čim več škode«. Ob tem skrbi, je navedel Golobič, da mu uspeva pri vse več ljudeh izzvati občutek, da gre za prevladujočo potezo politike. V tem smislu zadnjih deset let tudi za politično sredino ni več prostora, meni.

Biti predsednik vlade po obdobju Janeza Janše je po Golobičevem mnenju samo po sebi gotovo privilegij. »Dovolj je, da si politično normalen, da ne izvajaš ideološkega ekstremizma in revanšizma, da kdaj pustiš do besede tudi koga drugega ... Toda to je za državo, ki ima tako velike probleme, bistveno premalo. Zato je ta privilegij dvorezen. Pahor je v njem neizmerno užival, saj mu je pisan na kožo. Za sedanjo premierko Alenko Bratušek pa se zdi, da ima dodatno problem z ambicijo biti vsebinsko več kot finančni minister,« je še ocenil.
 

Deli s prijatelji