AUKN

Goloba in Grašiča vlada prijavila policiji

Objavljeno 05. julij 2012 23.14 | Posodobljeno 05. julij 2012 23.52 | Piše: Mi. S., STA

V agenciji pravijo, da je prijava vlade povsem neutemeljena, zato člana uprave resno razmišljata o pravnih ukrepih zaradi krive ovadbe.

LJUBLJANA – Vlada je policiji prijavila člana uprave agencije za upravljanje kapitalskih naložb Marka Goloba in Danila Grašiča, ker naj bi v pismu poslancem državnega zbora o morebitnih scenarijih pri dokapitalizaciji NLB objavila zaupne podatke iz vladnih gradiv. V agenciji menijo, da je prijava povsem neutemeljena, Golob in Grašič pa razmišljata o pravnih ukrepih zoper vlado.

Iz Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN) so sporočili, da so se kriminalisti v ponedeljek že oglasili pri Golobu in Grašiču.

Prijava vlade neutemeljena

V agenciji pravijo, da je prijava vlade povsem neutemeljena, zato člana uprave resno razmišljata o potencialnih pravnih ukrepih zaradi krive ovadbe. Ta se nanaša na odprto pismo poslancem v zvezi z mogočimi scenariji lastniških sprememb ob dokapitalizaciji Nove Ljubljanske banke (NLB), ki sta ga podpisala oba člana uprave, medtem ko ga predsednica Dagmar Komar kot članica pogajalske skupine za dokapitalizacijo največje slovenske banke ni, podpisala je namreč zelo strogo in jasno zavezo molčečnosti o postopku pogajanj o dokapitalizaciji.

Sta razkrila zaupne podatke vladnih gradiv?

Vlada Golobu in Grašiču očita, da sta v pismu razkrila zaupne podatke iz vladnih gradiv, v agenciji pa zagotavljajo, da sta le analizirala javno dostopne podatke in javnost opozorila na mogoče scenarije pod določenimi predpostavkami, ki so izhajali iz javno objavljenih podatkov.

V AUKN zagotavljajo, da zaupnih podatkov, ki naj bi bili domnevno predmet razkritja, nikoli niso imeli v posesti ali na vpogled. O tem so obvestili tudi kriminaliste. Golob in Grašič prijavo razumeta kot enega v nizu pritiskov na neodvisno delovanje agencije.

Ob tem v AUKN pravijo, da so že od ustanovitve dalje »zaradi drže, ki se ne uklanja navodilom vlade, ker želi predvsem spoštovati veljavno zakonodajo, kodekse upravljanja in smernice Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj in ker zasleduje predvsem koristi družb in državljanov« sistemska motnja, »ki jo je treba nevtralizirati, da bi se ob trenutno zgodovinsko nizkih cenah državnega premoženja lahko odvilo nemoteno plenjenje premoženja vseh državljanov«.

Finančni minister Janez Šušteršič je na novinarski konferenci po seji vlade potrdil, da poteka preiskava suma, da so določeni člani uprave AUKN morda v svojih javnih komunikacijah izdali tudi podatke, ki jih je obravnavala vlada pod oznako zaupno. Vendar pa ni vlada vložila te prijave, je zatrdil.

Če bi Goloba in Grašiča prijavila vlada, bi morala o tem odločati na seji in sprejeti ustrezen sklep, a tega ni storila, je dejal Šušteršič. Priznal pa je, da so preiskovalci obiskali tudi njega. Več o tem ni želel komentirati, saj meni, naj preiskovalci ocenijo, ali je res prišlo do kršitev zaupnosti.

 

Deli s prijatelji