VRTOGLAVO

Golob: Ustavljati projekt Teš 6 je norost

Objavljeno 24. januar 2014 09.11 | Posodobljeno 24. januar 2014 09.11 | Piše: Mo. S.

Poslanci bodo danes na zahtevo SDS razpravljali o projektu šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj.

Marko Golob.

LJUBLJANA – Državni zbor (DZ) bo danes na izredni seji na zahtevo opozicijske stranke SDS spet razpravljal o projektu Teš 6, ki je preživel kar pet različnih vlad. Cena očitno slabo vodenega projekta je v nekaj letih narasla na 1,4 milijarde evrov, nekdanji generalni sekretar strank LDS in Zares Bogdan Biščak pa pojasnjuje, da leta 2008, ko so podpisali prvo pogodbo, niso vedeli, da bo cena tako narasla. Ministri, z izjemo Darje Radić, niso bili ravno aktivni pri zbiranju podatkov, ki bi pokazali resnično stanje v Tešu 6, je še povedal v Odmevih na nacionalni televiziji in dodal, da je šele ona pokazala in opozorila na nevzdržnost investicije.

Radićeva s škarjami v rokah

»Če so res vsi vedeli, kakšni bodo končni stroški, bi morali že davno sedeti v zaporu,« pa je odvrnil na očitke nekdanjega člana uprave Agencije za upravljanje kapitalskih naložb države (AUKN) Marka Goloba, ki meni, da je teza, da nihče ni nič vedel, čisto zavajanje. »Vsi so vedeli od samega začetka. Navedbe Radićeve ne držijo, ona je imela škarje in platno v rokah,« je povedal Golob.

Biščak je pojasnil, da je ona izvedela za te podatke, zato pa je tudi predlagala, da država tej investiciji ne da poroštva, in to takrat tudi dosegla. A poroštvo se je vseeno zgodilo – kasneje. Poslancem, ki bodo danes razpravljali o tej problematiki, svetuje, naj naročijo neodvisno revizijsko komisijo in sprejmejo poseben zakon, poleg tega pa naredijo še celovito preiskavo. Če pride do zagona Teša 6, bo ta ustvarjal minus še naprej, meni.

image
                                  Bogdan Biščak. Foto: Igor Zaplatil, Delo

Golob: Ustavljati projekt je norost

V nasprotju z njim pa Golob pravi, da bi zaustavitev projekta že pred leti stala 400 milijonov evrov, ob tem, da rešitve za preostala dotrajana bloka 4 in 5 ni. »Pozabljamo, da je razlog za gradnjo Teša 6 to, da sta dva bloka dotrajana,« je posvaril in dodal, da ko se je leta 2011 s projektom začel ukvarjati on, je bilo za njegovo ustavitev že prepozno. Pojasnil je, da smo dele za elektrarno kupili ravno v trenutku »največjih zgodovinskih cen opreme za termoelektrarno, če bi začeli dve leti prej, bi prihranili 230 milijonov evrov«. Drugi razlog za podražitev pa je po njegovem še ponesrečeno pogajanje ministrstva za gospodarstvo in HSE o fiksiranju cene. Vsaka zamuda nas je po njegovem dragoceno stala.

»V tej fazi ustavljati projekt je norost – to pomeni, da ostanemo brez Teša 6 in z dotrajanimi in ekološko spornimi drugimi bloki,« pa meni o morebitni ustavitvi projekta, zato upa, da poslanci tega ne bodo odobrili.

Deli s prijatelji