POOSTREN NADZOR

Goljufivi slovenski taksisti: vsak peti z nepravilnostmi

Objavljeno 11. avgust 2015 11.29 | Posodobljeno 11. avgust 2015 10.24 | Piše: A. L.

Najpogostejše nepravilnosti so neizdajanje računov, nehranjenje izdanih računov in druge dokumentacije, nepravilnosti pri obračunu DDV, neustrezna oziroma neveljavna registracija taksimetrov, opravljanje prevozov brez ustrezne licence.

Tudi taksist lahko dobro zasluži.

LJUBLJANA – Od aprila lani Finančna uprava RS (Furs) opravlja povečan nadzor na področju poslovanja zavezancev, ki opravljajo dejavnost taksi prevozov. Do 30. junija 2015 je bilo v navedeni dejavnosti opravljenih 479 nadzorov, nepravilnosti so bile odkrite v 87 primerih (18,2 odstotka), dodatne davčne obveznosti pa so bile obračunane v višini 168.000 evrov. Tudi zaradi navedenih aktivnosti so bili napovedani prihodki taksistov v letu 2014 v primerjavi z letom 2013 večji za šest odstotkov (za 1,3 milijona evrov), dobiček pa večji za 25 odstotkov (za 480.000 evrov).

»Namen preventivnih aktivnosti je zvišanje stopnje prostovoljnega plačevanja davčnih obveznosti, v okviru nadzorstvenih aktivnosti pa smo izvajali nadzor nad izdajanjem računov ter nadzor nad morebitnim naknadnim brisanjem ali spreminjanjem postavk na izdanih računih (iz tega naslova so bile izrečene globe v višini 132.000 evrov),« so sporočili iz Fursa.

Neizdajanje računov

Najpogostejše zaznane vsebinske nepravilnosti na področju nadzora taksistov so neizdajanje računov, nehranjenje izdanih računov in druge dokumentacije, nepravilnosti pri obračunu DDV, neustrezna oziroma neveljavna registracija taksimetrov, opravljanje prevozov brez ustrezne licence itd.

V juliju 2015 so taksistu z območja FU Maribor izrekli ukrep prepovedi opravljanja dejavnosti zaradi številnih kršitev zakonodaje. Ob tem so do odprave nepravilnosti zapečatili ter zasegli dve vozili z vso spremno dokumentacijo in opremo (taksimetri).

Deli s prijatelji