ZAVAROVANJE

Goljufiva učiteljica etike v osnovi šoli kradla denar

Objavljeno 31. maj 2012 11.40 | Posodobljeno 30. maj 2012 17.46 | Piše: Aleksandar Lukić

Več kot 30 let že dela v šoli, pred dvema letoma pa je Barbara Klembas denar kolegov, namenjen zavarovanju, začela spravljati v svoj žep.

Osnovna šola Oskarja Kovačiča v Ljubljani.

LJUBLJANA – »Res se je zgodilo. Takoj ko sem bila z zadevo seznanjena, sem delavko poklicala na razgovor,« je naše informacije, da je Barbara Klembas, predmetna učiteljica zgodovine in etike na Osnovni šoli Oskarja Kovačiča v Ljubljani, ogoljufala svoje sodelavce, potrdila ravnateljica Olga Kolar. Kolegi so ji namreč dajali denar za dodatno zavarovanje, s katerim se posamezniki zavarujejo pred odgovornostjo, ona pa bi ga morala posredovati zavarovalnici. A zadnji dve leti denarja ni predala zavarovalnici, temveč ga je pospravljala v svoj žep. Razkrinkala pa jo je kar zavarovalnica, ki se je odločila, da bo neplačevanju naredila konec in bo neplačane premije izterjala z izvršbo.

»Medtem smo mi učence spremljali ob zunajšolskih dejavnostih v veri, da smo zavarovani za neljube dogodke, kar pa seveda ni bilo res,« nam je potarnala ena od učiteljic na omenjeni osnovni šoli, ki je želela ostati anonimna.

Zaupali so ji več let

»Gospo sem takoj opozorila, da mora zavarovalnici plačati znesek po sklepu o izvršbi (penali), prav tako mora vrniti tudi denar, ki ga je pridobila od kolegov. Sama sem se po nasvet obrnila k pravnici, ki pripravlja ukrepe zoper delavko. Ti bodo pripravljeni do konca tedna,« je pojasnila Kolarjeva. Ravnateljica omenjene osnovne šole je od nje zahtevala tudi, da vse zaposlene seznani s svojim dejanjem, kar je Klembasova tudi storila. Poleg tega pa je Kolarjeva naknadno pripravila še svoje poročilo, ki ga je posredovala sodelavcem. V njem je pojasnila, katere aktivnosti je izpeljala sama in katere delavka.

Ravnateljica nam je pojasnila tudi, da je delavka že več let pobirala denar za zavarovanja, vendar je prej denar redno nakazovala zavarovalnici. Zakaj se je dolgoletna kolegica naenkrat odločila denar kolegov pobasati v svoj žep, ravnateljica ne ve niti ni želela špekulirati.

Zavarovalnici dobrih 1300 evrov, podobno tudi sodelavcem

Učiteljica, ironično tudi etike, je vse stroške do zavarovalnice poravnala. »Prav tako je vsem oškodovanim sodelavcem prejšnji teden vrnila dolgovane zneske z obrestmi vred,« zatrjuje ravnateljica. Goljufiva učiteljica je morala zavarovalnici povrniti dobrih 1324 evrov, kolegom sodelavcem pa nekaj več kot 1311. Odpovedi kljub razkritju ni dala, po pisanju v anonimki, ki je prispela v naše uredništvo, pa obžalovanja zaradi svojega dejanja ni izrazila.

»Sem razočarana, po svoje tudi osebno prizadeta, ker si takih zgodb nisem želela. Učiteljica zgodovine ter državljanske in domovinske vzgoje in etike je že vrsto let zaposlena v šoli, več kot 30 let. Tudi sama sem zaposlena tukaj že vrsto let in pričakujem, da si ljudje med seboj zaupamo,« je povedala ravnateljica Olga Kolar, ki jo je ravnanje zaposlene presenetilo.

Deli s prijatelji