NA PIHALA

Godba je kot druga družina

Objavljeno 13. april 2014 16.14 | Posodobljeno 13. april 2014 16.14 | Piše: Staš Ivanc
Ključne besede: Godba Medvode

Medvoška godba je tradicijo igranja na velikonočni procesiji kljub pritiskom ohranjala tudi po vojni. Seveda gre tudi na prvomajsko budnico. Prav tako je bila prva, ki je igrala na vrhu Triglava.

Vedno nasmejana predsednica Godbe Medvode Vika Krajnc. Foto: Igor Mali

Godba Medvode letos praznuje 85 let delovanja. Na leto imajo okrog 25 nastopov: od gasilskih veselic in občinskih praznikov do velikonočne procesije, prvomajske budnice in festivala filmske glasbe. Bili so prvi pihalni orkester, ki je igral pri Aljaževem stolpu na vrhu Triglava. To je bilo leta 1959.

Slovijo po tem, da vsako leto na velikonočno nedeljo godejo na procesiji v Sori, in to že ob štirih zjutraj. Za veliko noč so poprijeli za inštrumente tudi med komunizmom. Prva leta po koncu vojne oblast ni nasprotovala, da je godba igrala za cerkvene praznike, kasneje, še posebno od 1972. do 1985. pa so imeli zaradi tega velike težave. Predsednika so redno klicali na razgovor na partijo in godbi celo prepovedali igrati na procesiji. A godbeniki so se znašli ter vseeno godli – v civilu in s svojimi glasbili.

Kapelnik je že vedel

Gorazd Fertin je pri godbi neprekinjeno že 51 let. Začetkov se še kako dobro spominja: »Tedaj je bil kapelnik Lojze Oseli. Ko sem enkrat pritekel mimo godbenega doma, je rekel: 'Poba, pejd' sem! Ti pa se ne boš tu okoli podil – pokaži mi zobe!' Pa sem jih pokazal in je rekel: 'Ti boš igral trobento!'« Gorazd je poskusil, se trudil in po treh letih prvič zaigral v godbi za državni praznik 29. novembra. Začel je na trobenti, nadaljeval s tenorjem, pristal na tolkalih, po operaciji srca pa je arhivar. »Note rihtam pa kakšno partituro napišem,« je skromen, čeprav vsi godbeniki vedo, koliko dela v resnici opravi.

Z njim je bil tistega usodnega dne tudi njegov prijatelj Brane Križaj, ki mu je kapelnik določil, da bo igral saksofon. Priznava, da ni bil tako priden kot Gorazd, s katerim sta igrala tudi v ansamblu Mihovec, saj se je Fertin takoj po odsluženem vojaškem roku konec šestdesetih vrnil v godbo, Križaj pa se ji je zares pridružil šele leta 1976.

Saksofonist Ivan Dragoš je eden mlajših članov po stažu, a po letih, kakor pravi, je med starejšimi. »Prišel sem pred kakšnimi sedmimi, osmimi leti – malo zaradi družbe, malo zaradi glasbe. No, v resnici že kakšno leto prej, a sem se ustrašil, ker mi ni šlo, toda čez eno leto sem spet prišel. Vendar brez kolegov ne bi šlo: godba ni le igranje, je tudi druženje,« poudarja.

Čedalje mlajša godba

Vika Krajnc je predsednica godbe že dobro leto, igra pa že približno petnajst let, kar bi ji na prvi pogled težko prisodili. »Godba je imela promocijsko turnejo po Medvodah in šolarji smo lahko preizkusili glasbila. Domov sem prišla čisto vzhičena,« se spominja Vika, ki se je navdušila nad klarinetom.

Članov Godbe Medvode je trenutno 51, na koncertih pa jih nastopa od 30 do 35. »To ni samo družba, ampak skoraj druga družina. Tukaj smo s srcem in z dušo,« pravi Vika Krajnc. Letos so dobili osem novih članov, ki so močno znižali povprečno starost godbenikov. »Mislim, da so le približno štirje člani starejši od 50 let.«

Razpon skladb, ki jih igrajo, je širok: narodno-zabavne skladbe, klasične koračnice, ljudska, filmska in rock glasba. Ko smo jih obiskali, so ravno vadili kompozicijo iz Piratov s Karibov, ki jo je dirigent in umetniški vodja Damir Fajfar izbral, da jo bodo predstavili na sedmem večeru filmske glasbe v Medvodah. Na leto imajo poleg omenjenega večera še dva večja projekta – novoletni koncert in mednarodno srečanje godb –, kjer igrajo zahtevnejšo glasbo, ki je marsikdo ne bi pričakoval od godbe na pihala. 

Deli s prijatelji