GOBARSKI PIKNIK

Gobarji sami kuhali dobrote

Objavljeno 09. oktober 2013 16.00 | Posodobljeno 09. oktober 2013 16.00 | Piše: O. B.

V Negovi so pripravili 20. obrtniško-podjetniški gobarski piknik 2013.

Nabralo se je več kot 100 kilogramov gob. Foto: Oste Bakal

Medtem ko gobarji večji del letošnjega poletja vsaj na skrajnem severovzhodu države niso imeli veliko sreče, jim je jesenski čas prinesel obilico veselja. Gozdovi so namreč postali zelo radodarni s svojimi plodovi. Zato lahko v gozdovih Pomurja in Slovenskih goric tudi v teh oktobrskih dneh srečamo mnogo ljubiteljev gobarjenja. Na njihovo veselje jurčki, šampinjoni, lisičke, marele in drugi gobarski prijatelji kljub ohladitvi ozračja še vedno prihajajo na površje. In o tem so se prepričali tudi radgonski obrtniki in podjetniki, ki so imeli prvo oktobrsko soboto tradicionalno prireditev, in sicer že 20. gobarski piknik.

Čeprav so ponekod potekale vinske prireditve, je v Negovo prišlo več kot 250 ljubiteljev narave, zdravja in druženja, ne le z radgonskega območja, temveč tudi ekipa medicinskih sester, fizioterapevtov in zdravnikov s Kardiokirurškega oddelka UKC Maribor. Ob tem je prišla še ekipa iz okolice Nove Gorice ter še mnogo posameznikov, poslovnih partnerjev in prijateljev radgonskih obrtnikov iz vse Slovenije in tudi iz tujine.

Razstava zdravilnih zelišč

Organizatorji iz Območne obrtno-podjetniške zbornice Gornja Radgona, ki so se znova odlično izkazali, so bili zadovoljni, da se je tudi letos po gozdovih potepalo toliko gobarjev. Skoraj vsi, ali pa vsaj velika večina, pa so bili zelo zadovoljni z nabranim, saj je bila bera vsaj trikrat večja kot na lanskem dogodku. Skupno so iz gozda prinesli več kot 100 kilogramov lepotic in skoraj polovico so porabili, da so skuhali več deset litrov odlične gobove juhe z ajdovimi žganci, ki so jo prisotni kar razgrabili.

Vse skupaj se je tako kot vedno začelo že zgodaj zjutraj in končalo pozno zvečer ob Lovskem domu Negova. Udeleženci so se po jutranjem okrepčilu na zbirnem kraju odpravili v gozd. Ko so se vrnili, sta sledili dekoriranje in aranžiranje za poznejšo razstavo in ocenjevanje. Po kosilu je bil simpozij, na katerem je o gobah spregovoril priznani strokovnjak Jože Mesarec iz Maribora. Prav on je tudi prebral užitne gobe. Ves dan je bila na ogled razstava zdravilnih zelišč in pripravkov zeliščarja Andreja Coklina, ki je žal spomladi umrl, a so ga nasledile hčerki Mateja in Tatjana ter žena Slava. Če bi gobe komu škodovale, bi tako pomagala njegova zdravilna zelišča …

Deli s prijatelji