AFERA PIRANLEAKS

Gneča na Sovi, uradnica Drenikova odstopa in facebooka

Objavljeno 23. julij 2015 14.04 | Posodobljeno 23. julij 2015 18.37 | Piše: K. K., D. P.

Na Sovi na vprašanje, ali je tudi slovenska varnostno-obveščevalna služba ujela hrvaške arbitre v prisluhe, molčijo.

Srfarka v prisluhih, ki so ušli v javnost, navija za rešitve, ki so tudi njej osebno blizu.

LJUBLJANA – Kljub poslanskim počitnicam je komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb za danes sklicala zasedanje, na katerem bodo obravnavali aktualne varnostne dogodke in upoštevanje varnostnega protokola. Seja bo potekala za zaprtimi vrati, povabljeni pa so premier Miro Cerar, zunanji minister Karl Erjavec, šef Sove Zoran Klemenčič, državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic, generalni direktor policije Marjan Fank in direktor uprave kriminalistične policije Branko Japelj. Cerar je po poročanju STA pred sejo vlade zatrdil, da ne on ne slovenska vlada nista bila seznanjena z razgovori, ki so potekali med Sekolcem in Drenikovo. Razgovori so bili po Cerarjevih ocenah neprimerni, zato pričakuje, da bosta oba za to prevzela odgovornost.

Na Sovi dopustujejo

Po naših informacijah sicer z udeležbo slabo kaže. Čeprav je minister za zunanje zadeve Erjavec še včeraj napovedoval, da bo dopust v Franciji takoj prekinil, ga je danes naša ekipa pred zunanjim ministrstvom čakala zaman. Ni se pojavil v službi. Dopustujejo tudi na Sovi. Slovensko varnostno-obveščevalno agencijo smo že včeraj vprašali, ali ima Slovenija prisluhe hrvaškega sodnika Budislava Vukasa in hrvaške agentke Maje Seršić in kaj je v prisluhih prestregla Slovenija, a odgovorov nismo prejeli. Niti zanikanja, da bi Slovenija tudi prisluškovala.

Zato smo poklicali na Sovo, kjer pa so nam povedali, da je tudi tiskovna predstavnica na dopustu. Enako je že zjutraj, ko smo čakali Erjavca, sporočila šefica komuniciranja na zunanjem ministrstvu. Ko smo želeli na Sovi koga drugega pristojnega, pa so nas, ko smo povedali, da kličemo s Slovenskih novic, prosili, naj pokličemo čez pet minut, ker da imajo gnečo.

Drenikova odstopa in briše sledi

Kar se je neuradno govorilo, je zdaj tudi uradno. Drenikova je potrdila, da je premierju Miru Cerarju danes ponudila svoj odstop. O tem je prvi neuradno poročal portal 24ur.com. Drenikova se sicer danes ukvarja s facebookom, saj smo dopoldne opazili, da je vse svoje vtise objavljala kar na javnem profilu, zdaj pa je ta zaprt.  V kabinetu premierja so nato potrdili, da je Cerar odstop Drenikove sprejel.

image
Simona Drenik je danes profil na facebooku zaklenila.

Pahor na travniku

Medtem pa predsednik republike Borut Pahor, ki je, ko je bil še premier, ob podpisu arbitražnega sporazuma s hrvaško premierko Jadranko Kosor v Stockholmu vzkliknil »Kakšen fantastičen dan!«, danes manj državniški. Posvetil se je košnji in to objavil na twitterju.

Deli s prijatelji