MENJAVE

Glavan šef škofovske konference, Stres odpisan

Objavljeno 31. julij 2013 16.09 | Posodobljeno 31. julij 2013 16.16 | Piše: STA, D. P.

Člani SŠK so že izvolili novo vodstvo s polnimi pooblastili.

To je novi ljubljanski nadškof Andrej Glavan.

LJUBLJANA – Slovenska škofovska konferenca (SŠK) je takoj zatem, ko sta ljubljanski nadškof Anton Stres in mariborski nadškof Marjan Turnšek sporočila, da se odpovedujeta svoji službi, izvolila novo vodstvo SŠK. Novi predsednik je novomeški škof Andrej Glavan, podpredsednik pa celjski škof Stanislav Lipovšek. V SŠK zagotavljajo, da bo delovanje katoliške cerkve v Sloveniji po odstopu obeh nadškofov, ki sta doslej vodila tudi SŠK, potekalo nemoteno. Člani SŠK so že izvolili novo vodstvo s polnimi pooblastili.

Administratorja v Ljubljani in Mariboru

Znani pa so kandidati, ki bi lahko sedli na mesto ljubljanskega nadškofa. Po pisanju Siola najbolje kotirajo delnice beograjskega nadškofa Stanislava Hočevarja, kandidata pa sta še Franci Petrič in Primož Krečič.

Glavan bo sicer po odstopu ljubljanskega nadškofa metropolita Stresa kot apostolski administrator vodil ljubljansko nadškofijo, Lipovšek pa bo po odstopu Turnška kot apostolski administrator vodil mariborsko nadškofijo.

Apostolski administrator ali škofijski upravitelj ima dolžnosti in oblast krajevnega škofa oziroma ordinarija, razen v primerih, ki so po naravi stvari ali po pravu izvzeti. Tistim, ki upravljajo škofijo, je prepovedano storiti vse, kar bi lahko škodovalo škofiji ali škofovskim pravicam. Služba škofijskega upravitelja preneha, ko novi nadškof vzame nadškofijo v posest, so pojasnili na spletnih straneh katoliške cerkve.

 

Deli s prijatelji