CERKEV

Glavan na domu sprejel Janšo, Bogoviča in Novakovo

Objavljeno 03. julij 2014 19.10 | Posodobljeno 03. julij 2014 19.12 | Piše: Mo. S.

Administrator ljubljanske nadškofije in novomeški škof Andrej Glavan je izpostavil pomen prihajajočih parlamentarnih volitev.

Andrej Glavan.

LJUBLJANA – Slovenska škofovska konferenca (SŠK) je danes predstavila svoje mnenje pred prihajajočimi predčasnimi parlamentarnimi volitvami. Kot je povedal administrator ljubljanske nadškofije in novomeški škof Andrej Glavan, so volitve za našo državo izjemnega pomena, če želimo, da se družbeni in ekonomski položaj v Sloveniji spremeni, pa se moramo volitev udeležiti.

»Izvolite tiste, ki v svojem programu zagovarjajo vrednote pravičnosti, solidarnosti, človekovih pravic, dostojanstva človekovega življenja, pomena družine in vladavine prava za vse ljudi,« je povedal.

»Prepričan sem, da bo ta sodba padla«

Dotaknil se je tudi aktualnih dogodkov, ki »upravičeno vznemirjajo številne državljane Republike Slovenije, nas opozarjajo na krizo, ki pretresa Slovenijo kot pravno državo, in nam narekujejo, da smo na vrednoto pravne varnosti ter poštenega, nepristranskega in strokovno zanesljivega sodnega sistema še posebej pozorni.« V zvezi s tem je povedal, da sodbo v zadevi Patria težko komentira, meni pa, da »odklonilna stališča mnogih, tudi najuglednejših ustavnih sodnikov, da je sodba neutemeljena, pričajo, da sodba pušča vodo na mnogih krajih«.

Meni tudi, da sodba govori o hudi krizi našega sodstva in da gre »za montirani politični proces, ki se zlorablja pred vsakimi volitvami«, prepričan pa je tudi, da bo omenjena sodba padla.


Sestankoval z Janšo, Bogovičem in Novakovo

Andrej Glavan je potrdil, da se je nedavno sestal s prvaki strank SDS, SLS in NSi, Janezom Janšo, Francem Bogovičem in Ljudmilo Novak. Pojasnil je, da je šlo za srečanje zasebne narave na njegovem domu, zavezali pa so se, da o njegovi vsebini javno ne bodo govorili. 

Odločitev prepušča vernikom

Glede očitkov, da Katoliška cerkev s svojimi izjavami kaže konkretno podporo določeni politični stranki, Glavan odgovarja, da je pri nas ostra ločnica med strankami, ki zagovarjajo krščanske vrednote, in tistimi, ki jih ne. Če pa so nekateri njihove izjave razumeli kot podporo eni stranki, je to po njegovih besedah njihova stvar, sam namreč nima pred očmi tega, da bi podpiral eno stranko. »To prepuščam vernikom,« je dejal. Ima pa Cerkev po njegovih besedah pravico in dolžnost vernikom podati splošne usmeritve.

Na vprašanje, ali bi lahko verniki razumeli, da naj glede na v izjavi naštete vrednote, ki jih zagovarjajo tudi nekatere leve stranke, volijo tudi na primer Stranko Mira Cerarja, Glavan odgovarja: »Lahko, če je kakšen prepričan o tem. Jaz nisem.«

Ob tem svetuje, da si v času pred volitvami vzamemo čas in premislimo, kaj in na kakšen način so stranke in posamezniki v preteklih letih naredili za našo domovino in kako realne so njihove obljube za našo skupno prihodnost.

Deli s prijatelji